2009. november 13., péntek

Elkötelezettség és játék - hogy jön ez össze?

Számomra szülőként nagyon is összetartozó a két fogalom.

Gondolj csak bele! Mivel tudsz egy gyereket leginkább lekötni, elbűvölni, a fantáziáját megmozgatni, együttműködésre tanítani, beszélni és hallgatni tanítani, élményeket, frusztrációt "feldolgoztatni" (fú, ez de randa megfogalmazás volt, bocs!), minél többféle készségét, képességét megdolgoztatni, egész testét igénybe vevően tapasztalatszerzésre bírni?

Két dologgal: a mesével (verssel, mondókával) és a játékkal. (Ha jobban meggondolod, akkor a kettő időnként át is fedi egymást. Elég, ha csak a "Cini-cini muzsika..." kezdetű mondókára gondolsz, és arra, hogy közben a gyerek mozgásával is utánozza, amit mond, illetve a mozgás segítségével ritmizálni is jobban képes a szöveget.)



Nézd csak meg, mennyi mindent leírtam, hogy mi mindent dolgoztat meg a gyermekben ez a két csodálatos dolog! Gyakorlatilag minden képességét, készségét.

Gyanítom, legtöbbünk elkötelezett szülőnek vallja magát, így fontos a Te Számodra is, hogy a gyerek egészségesen és egészséges tempóban fejlődjön. Biztos, hogy ennek a legjobb módja az "óvodai menedzserképzés"? Nem pedig a játék???

Azt gondolom, hogy nem csak működni, hanem jól működni is fog az a család, amelynek tagjai rendszeresen játszanak egymással. Hogy a gyermeked fejlődését mennyire segítheted elő ezzel (már baba korától kezdve), az felbecsülhetetlen. Hiszen nem csak a saját bensőséges kapcsolatotokat alapozzátok meg ezzel, hanem bizonyos viselkedési normákat is könnyebben sajátít így el a gyerek. (Divatosan ezt úgy mondják, hogy a gyerek szocializációját segíted ezzel elő.) Együttműködést alakítasz ki vele, és ő Veled. Szabadjára engedheti a fantáziáját, aminek segítségével ok-okozati összefüggéseket is meglát. (Később ez majd a tanulásban lesz nagyon hasznos neki.) És még sorolhatnám...

Az én szememben, fejemben, így jön össze a játék és a szülői elkötelezettség.

És a Te szemedben, gondolataidban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése