2009. november 17., kedd

Születés előtti készségfejlesztés

Várj, csak veszek először egy jó mély levegőt, aztán megnyugszom...

Jó, most már írok.

A minap volt egy kedves éreklődő, aki twitteren követőként csatlakozott, hurrá, nagyon örültem neki! Az illető a www.nyest.hu oldalt üzemelteti, amely oldal a Nyelv és Tudomány (innen a NyesT) területéről szállít sok-sok érdekességet minden kedves Olvasónak. Mi volt az első cikk, amelyikbe belebotlottam, ha már ott jártam? Az, amelyiknek a címe nem más, mint "Méhen belüli fejlesztés: pocakzene".

Mivel ez felkeltette az érdeklődésemet, kicsit utánakotortam még a neten, és így lyukadtam ki egy BabyPlus nevű cég oldalán (www.baby-plus.hu). Akit érdekel, nézze meg személyesen is.

Az én személyes élménybeszámolóm biztosan szubjektív lesz. Azt már korábban is elmondtam, hogy a természetes fejlődés elősegítésének, a képességek kibontakoztatásának vagyok a híve, nem pedig a kitenyésztett Übermensch fejlesztésének, ill. az óvodai menedzserképzésnek. Az a mondat, amit ehhez képest a cég termékismertető oldalán találtam, miszerint:

"A tanulás elkezdéséhez senki sem lehet túl fiatal! Sőt, tulajdonképpen még meg sem kell születni hozzá!"


- mit mondjak, nálam kiverte a biztosítékot!



Való igaz, felsoroltak mindenféle kutatási eredményt, és hivatkoztak mindenféle szakértőre, kutatóra, hogy milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni a gyereknél ezzel a módszerrel. Ezekkel a megállapításokkal azonban van egy pár gondom:

1. az idézett szakértők neve, gyanítom nemcsak nekem, hanem a szülők nagy többségének, nem mond semmit, tehát akár messziről jött ember is lehet, aki mond, ami neki tetszik (azaz kéretik legalább azt kiírni, hogy milyen minőségükben tették a programról ezt vagy azt a nyilatkozatot);

2. arról nem kaptam infót, hogy a babák születése után mennyi ideig áll még fenn ez a hihetetlen fejlődési előny. Gyanítom, hogy minden más, nem a programmal "trenírozott", hanem "csak" a születésük után egészségesen fejlődni hagyott babák max. két éven belül beérik ezeket a gyerekeket. Talán zenei intelligenciájukat tekintve maradhat némi előnyük.

Mondom én. Van itt valaki orvos, pszichológus is, akinek ez a szakterülete? Érdekelne a véleménye! De nagyon!!!

Természetesen mindenkinek jogában áll szabadon eldönteni, hogy mivel próbálja elősegíteni a gyermeke egészséges fejlődését - mind testileg, mind szellemileg, mind lelkileg. Pártolom a zenehallgatást már pocaklakó korban is, mert ez is képes erősíteni a meghittséget az anya és magzata között. De hogy ezt fejlesztő programként adják el??? Hm.

Én háborgok.

És Te?

3 megjegyzés:

  1. Megnéztem az említett weboldalt. Kétségkívül túlzásnak tűnik a dolog, bár én ma már óvatosabban alkotok ezekről a kérdésekről véleményt.
    Egy biztos, az emberiség egy mentális forradalom előtt áll, aminek még a túloldalát sem látjuk, nemhogy a végkifejletét. Annak idején az automobilt is mennyi kétkedéssel fogadták, ma pedig elképzelhetetlen az életünk nélküle.
    Tény és való, a korai fejlesztésnek többnyire még csak az árnyoldalát látjuk. Van neki olyan bőven. Ha csak a leglényegesebbre gondolunk, a kortárscsoportoktól való elszigetelődésre, önmagában az is elég.
    Izgalmas kérdés ez, és nem véletlen, hogy ez a kérdés ennyire előtérbe került. Jó magam is sokat foglalkozok a kérdéssel, hogy hol a határ és hol az aranyút? Azt hiszem minden fejlesztés addig jó, ameddig jóérzéseket okoz az embernek, embergyereknek, és ez teljesen egyéni. Beszélni viszont kell róla, a nagy közös beszélgetésekben fog majd a kép lassan letisztulni.

    Irén

    VálaszTörlés
  2. Emberek, emberek, csak itt Csonkamagyarhonban vagyunk mi úgy lemaradva, mint a borravaló, Koreában ugyanis nem is terhesgondozás van, hanem születés előtti nevelés. (Mielőtt azt hiszi itt bárki, hogy hol írnak ilyen marhaságokat Koreában: igen, karnyújtásnyira van tőlem egy koreai tanár, járok is a nyelvórájára.) A magzat füle már a 4. hónapban működőképes, és joggal hihetjük, hogy nem is keveset hall. Nem mindegy, mit hallgat az anyuka, ill. a gyerek. A születés előtti nevelés során megmondják az anyukának, mit ehet, mit nem: az is számít, nem is keveset, hogy ne korogjon az anyuka gyomra! A zenén kívül pedig más kazettát is célszerű a magnóba tenni: ez pedig a nyelv. Később, ha ugyanazt a nyelvet elkezdi tanulni, akcentus nélkül fogja beszélni! További, kisgyermekkorban megtanítandó dolog a sakk, a logikus gondolkodás fejlesztése végett.

    VálaszTörlés
  3. @marczy: akkor még egyszer nekifutok. Én sem arról írtam, hogy a gyereknek ne lehetne zenét hallgatni már pocaklakó korában. Sőt a nyelvi nevelésének is jót tezs, ha minél gyakrabban hallja már odabentről is anyu hangját, mert igen, én is hallottam róla, hogy már kb. hat hónapos kora körül képes megkülönböztetni azt is, hogy most éppen milyen nyelven beszél valaki odakint. (Nem tudja, hogy az angol, vagy magyar, csak azt, hogy más, mint amit eddig hallott. Hogy erre hogy jöttek rá, ne kérdezd, de lehet benne valami, tekintve, hogy éppen született babáknál is műxik a dolog, tehát csak a pocakban tanulhatták.)

    Nekem az volt a sok igazából, hogy ezt vannak, akik kihasználják, és még egy bőrt le akarnak nyúzni a gyereküknek minél jobbat akaró szülőkről. Miért ne lehetne, hogy anyu beszéljen a babához? Hogy anyu válasszon zenét? A gyerek úgyis jelezni fogja, hogy mi tetszik neki (három gyerek után ezt tanúsíthatom!). Ehhez program kell???

    A másik ezzel kapcsolatban a szülők felelőssége: miért várnak mindenre mástól, ráadásul éppen ezért uniformizált megoldást? Miért nem ők próbálják meg kitapasztalni, hogy mi jön be a gyereknek? Ja, hogy ez időbe telik? Meg ez odafigyelést, némi melót kíván?

    Most jelzem, nincs két egyforma gyerek - még az én három gyerekem között sem! Igen, időbe, energiába, munkába telt, amíg rájöttem, melyikkel hogyan kell foglalkozni, mik az erősségeik, mik a fejlesztendő területek, hogyan szeretik, ha szeretem őket, stb.... Ezt nem lehet készen, konzervben megvenni. Akkor sem, ha még meg sem született a gyerek.

    U.I.: arra még azért kíváncsi vagyok, hogy egy pocaklakót hogyan tanítanak sakkra... Vagy félreértettem valamit?

    VálaszTörlés