2010. január 6., szerda

Hiedelmek, mítoszok - családanyáknak 2.

Ígéretemhez híven megkezdjük a családi életet "szabályozó", helyenként gúzsba kötő, sokszor a média által is erősített társadalmi, gazdasági mítoszok, hiedelmek "felismerését". Azt szokták mondani, a változásokhoz vezető út első lépése, ha felismerjük a változás szükségességét, aztán pedig azt, hogy mi az, amin változtatnunk kell. Úgyhogy vágjunk bele!

Mint azt már előző postomban is említettem, a nőket körülvevő hiedelmeket elemzem majd először, két okból is:

1. egyrészt, mert erről van saját tapasztalatom is;
2. másrészt, mert ezekből a mítoszokból, hiedelmekből van több.

Mindazonáltal ebből a jóval több mítoszból, "fals" elvárásból csak azokat emelném és elemezném ki ezen a fórumon, amelyek a család mint működési egység létét, életét befolyásolják.



A második jellemző mítosz, aminek kialakulásában és fenntartásában szintén jelentős szerepe van a médiának, meg a mozifilmeknek, még mindig a külsőségekhez kapcsolódik. Ez a mítosz már nem elégszik meg csak azzal, hogy A NŐnek topmodellkülsővel kell rendelkeznie, tehát ennek érdekében meglehetős rendszerességgel kell hozzájárulnia a szépség- és divatipar résztvevőinek bevételeihez (é. fodrász, kozmetikus, műkörmös, fitnesztermi vállalkozó, ill. ruha-, cipőüzlet-tulajdonos, stb.), hanem nemhogy vonzó, hanem egyenesen szexi is legyen. Persze nem kihívó, mert a szexi megjelenés csakis a férjnek szólhat, de a "szexisség" igenis hozzátartozik a XXI. századi nő "arzenáljához".

Hm... És azt ki definiálja, hogy mi a szexis?

Mert szerintem mindenkinek mást jelent. Van, akinek azt jelenti, hogy kihívó, és mindenkivel kikezd, aki az érdeklődési körébe belefér. Van, akinek a szexis a csinossal egyenlő, mert az is tetszhet a legtöbb embernek, de van olyan, akit a decens elegancia indít be, hát neki az a szexis. Van olyan, akinek a természetes, kicsit sportosabb megjelenés ragadja meg a figyelmét.És mivel mindenkinek mást jelent, lehetetlen, hogy mindenkinek ugyanaz tessen. Ezért nem kellene, kizárólag egy, az agyunkba beleégett képnek élnie arról, hogy mi számít szexisnek.

Éppen ezért úgy gondolom, hogy ez a mítosz, hasonlóan az előzőhöz, csak arra jó, hogy hajszolása közben feleslegesen pazaroljuk rá az időt, másrészt pedig hogy rombolja Anyu önbizalmát.

Hogy miért rossz ez a család szempontjából? Bármi rossz, ami Anyu önbizalmát, önértékelését csökkenti, netán adott körülmények között ki is iktatja! Gondolj bele! MIre megy egy gyerek egy boldogtalan, elégedetlen anyukával? Milyen mintát ad egy ilyen anya a gyerekének a nőknől, esetleg a lányának a női szerepekről?

Nézzünk egy példát!



Ő tudod, ki? Ha nem lenne ismerős, a hölgyet Quenn Latifah-nak hívják, és Hollywood egyik kedvelt komikája. Pedig nem az a tipikus hollywoodi sztár-jelenség... Ráadásul ezen a képen olyan szerelésben van, amit nem biztos, ha meglát egy stylist, nem esik össze ájultan: finoman szólva is telt alakjára fehéret vett fel, ami köztudottan szélesít, és ráadásul garbót, pedig neki előnyösebb lenne a mélyen dekoltált felső. És mégis: látszik rajta, hogy jól érzi magát a bőrében, hogy magabiztos - és ettől szexi. Biztos, hogy a világon sok pasinak nagyon bejön ez a nő. (Persze, nem mindenkinek, de olyan nincs is!) És még egy kép:



Úristen, itt még sminkje sincs! Csak egyszerűen jókedve!

És az ellenpélda:



És őt megismered? Na, adok egy kis segítséget: rengeteget cikkeztek arról, hogy kétségbeesve akarja megőrizni a fiatalságát, és ezért túlzásba viszi a testedzést, ez látszik a képen a karján is. Ha így sem megy, akkor itt a konkrét segítség:



Életemben nem láttam még senkit, akinek ennyire meghatározta volna a hangulatát, hogy az adott pillanatban van-e rajta hat kiló vakolat! Lehet, hogy munkaadóként szörnyen magabiztos, és rengeteget követel, de az első képen szerintem Madonnának is az járhat a fejében, hogy nőként nem az a kimondottan sugárzó jelenség. (Őszintén szólva az én négy éves lányom, mikor meglátta Queen Latifah képeit, rögtön azt mondta, hogy milyen vicces a néni, biztos jót lehetne vele játszani. A Madonna-képtől viszont megijedt és sírva fakadt...)

A mai játék - első variáció: keress a neten olyan programot, amibe bele tudod illeszteni a fotódat, aztán kedvedre variálhatod a sminket, meg a frizurát! Jól bele lehet felejtkezni, Te viszont ki tudod kísérletezni, hogy mi az, ami egyszerű, mégis jól áll Neked. Ha segít Neked benne a gyerek, meg a párod is , annál jobb! Legalább látni fogod, hogy nem is biztos, hogy nekik is az a szexis, amit Te eddig annak hittél...

A mai játék - kettes variáció: ha bevállalósabb vagy, és egy kicsit már nagyobbacska lányod van, akkor sminkeljétek ki, és fodrászoljátok meg egymást! Tudom, elsőre rémísztőnek tűnhet az ötlet, hogy egy öt-hat éves gyerek alakítsa a külsődet, de meg fogsz lepődni: éppen azért, mert őt még nem kötik a konvenciók, és a rajzain is nyugodt szívvel színezi kékre a füvet, és zöldre az eget, mert ő így látja, és így tartja szépnek, lehet, hogy Neked is készít egy olyan eredeti színösszeállítású sminket, hogy kiderül, kimondottan a Te személyedre van szabva az összkép!

Úgyhogy bátorság! Pláne, ha még a párod is bátor lelkű, oroszlánszívű Apuka, és ő is hagyja magát bohócnak kimaszkírozni... Kész a családi mulatság! Jó szórakozást!

Te mit gondolsz, tényleg a smink, a ruha, a frizura határozza meg, hogy mennyire sugárzik Rólad a nőiesség?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése