2010. február 21., vasárnap

Szerinted milyen a "jó" gyerek sztereotípiája?

Az eddigi postsorozatomban megpróbáltam kivesézni, hogy egy családanyának, vagy egy családapának milyen hiedelmekkel, mítoszokkal kell szembesülnie, és ezek a mítoszok, elvárások mennyire hamisak, vagy igazak, és mennyire nyomják rá bélyegüket a családi életre.

Mielőtt a család egyetlen, még kimaradt tagjáról, a gyerekről folyna a szó, megkérdezlek, mi a vélményed. Nem érdekes, hogy van már gyereked, de az sem, ha még nincs. Itt szabad a vásár, mindenki szabadon nyilváníthat véleményt!

Szerinted milyen "jó" gyerek - a sztereotípia szintjén? Vagyis ha olyan lehetne a gyereked, amilyennek mások elvárják, vagy netán Te is ilyennek álmodtad meg, akkor milyen is lenne?

Kérlek, szavazz itt!

(Ha a poll-r oldalon adod le a szavazatod, akkor ott kiegészítést is tudsz tenni, vagyis olyan tulajdonságra is leadhatod a szavazatod, amelyre én nem is gondoltam, így nem került bele a listába sem.)

2 megjegyzés:

  1. Nekem a jó gyerek az a boldog gyerek. Két csemetém van, 5,5 és 4,5 évesek. Ha klasszikusabb értelemben akarok fogalmazni, akkor nekem egy jó gyerek abban testesül meg, ha el tudja magát foglalni, értelmesen játszik (nem tör, zúz, verekszik), ha kérdez és válaszol, ha tud differenciálni, hogy adott problémáival kihez forduljon. A kiegyensúlyozottság, a biztonságérzet alap feltételei annak, hogy otthonosan mozogjanak a kis világukban és tudjanak kapcsolódni a mi felnött létünkhöz. A többi már csak részletkérdés. Maszatos? Rendetlen a szobája? Nem eszik eleget? Visszabeszél? Ugyan már!!! Minden csip-csup dolog rövidre zárható, ha biztosan alapoztunk.

    VálaszTörlés
  2. Okulva Krisztallit megjegyzéséből változtattam a szavazáson, ill. az ahhoz tartozó leíráson.

    VálaszTörlés