2010. március 25., csütörtök

Hiedelmek, mítoszok - gyerekeknek 1.

Lehet, hogy most valakit megleptem, de gondoljon csak bele minden leendő szülő: milyennek képzeli el majdani gyermekét, hogyan is képzeli el gyermeke viselkedését! Ugye, Nálatok is bejönnek a sztereotípiák? Ha kisfiú lesz, akkor eleven, örökmozgó, aki szereti a focit, és majd Apuval együtt fociznak a kertben/játszótéren, és aranyos kis vagány lesz belőle, aki azért imádja az Anyukáját is. Ha kislány lesz, akkor kis csinos, gyönyörű ruhácskákban illeg-billeg, örök cserfes, kedves, barátkozó, akivel jókat lehet majd sétálni, virágokat szedni, babázni, festeni, stb.

És mi jut eszükbe a gyakorló szülőknek, ha azt a kérdést hallják, hogy szerintük milyen a jó gyerek? Az, hogy engedelmes? Hogy jól tanul? Hogy önálló? Hogy segít otthon az Anyukájának, akár fiú-, akár lánygyerekről van szó? Hogy illedelmes? Stb., stb.?

Akkor hány különféle mítosz is szabályozza azt, hogy milyennek is kellene lennie egy "jó" gyereknek? És hol? Otthon? Az iskolában, az óvodában? Egy gyerekközösségben? Szegény gyerekek! Még meg sem születtek, és már mennyi mindennek kell(ene) megfelelniük!


Az első ilyen hiedelem, hogy "Az én gyerekem jó (lesz)!".

Kezdjük talán ott, hogy kinek mi a jó? Kinek mitől lesz jó egy gyerek? Attól, hogy
- engedelmes,
- szófogadó,
- illedelmes,
- nem felesel vissza,
- nem használ csúnya szavakat,
- udvarias,
- előzékeny,
- segítőkész,
- szerény,
- vagy egyszerűen csak "tündéri"?

Vannak persze olyan tulajdonságok ebben a felsorolásban, amelyek nyilvánvalóan elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy gyerek jól be tudjon illeszkedni abba a közösségbe, amelyben él - legyen az a családja, vagy a haveri köre, netán az óvoda/iskola közössége. Engem most mégis inkább az érdekelt jobban, hogy mi az, amit az óvónéni, a tanító néni, a szomszéd bácsi, vagy akárki idegen hisz a Te gyerekedről, hogy milyennek kellene lennie, hogy őszerinte jó gyerek legyen?

A fenti kérdésre két szavazás keretében is kerestem a Ti válaszotokat. A kérdés határozottan úgy szólt, hogy milyen a jó gyerek sztereotípiája, mégis elég sok választ kaptam arra nézve, hogy szerintetek milyen nevelési elvek mentén érdemes nevelni a saját gyereketeket, hogy boldog legyen. Utólag is elnézést kérek, valószínűleg én fogalmaztam félreérthetően.

Lényeg a lényeg: a két szavazás nem teljesen ugyanazt az eredményt hozta, bár ennek valószínűleg az is oka lehetett, hogy a másodikat már jóval többen fedeztétek fel Magatoknak, így több szavazat is érkezett. Az előbbiekből következően a második, Twtpoll-os szavazást veszem alapul.Tutti befutó tulajdonságok voltak, hogy a sztereotípiáink szerinti jó gyerek legfőképpen szófogadó, és illedelmes, udvarias. Ezekre a tulajdonságokra a válaszadók 78%-a tett. Ettől nem sokkal elmaradva, 72%-os szavazati aránnyal a segítőkész gyerek képe lebegett a válaszadók szeme előtt másodikként, ha a jó gyerekre gondoltak. (A segítőkészség persze magában foglalta azt is, hogy otthon, a szüleinek is segítsen a gyerek.) A hármas élbolyba a maga 67%-ával még be tudta magát küzdeni a kötelességtudás is.

A további szavazatok a következőképpen alakultak:

1. szófogadó; illedelmes, udvarias - 78%
2. segítőkész (otthon, a szüleivel is) - 72%
3. kötelességtudó - 67%
4. szorgalmas - 56%
5. nem beszél csúnyán - 50%
6. engedelmes; előzékeny - 39%
7. szerény - 38%
8. nem beszél vissza, nem felesel - 28%
9. "tündi-bündi" - 6%

(A százalékok azért nem adnak ki 100%-ot, mert egy szavazó több választ is adhatott.)

Ami engem leginkább meglepett, hogy a listán szereplő, szavazatot kapott tulajdonságok közül csak egyetlenegy volt, amelyik tipikusan gyerekre is értelmezhető, és ez a "tündi-bündi" volt. Ha jobban megnézzük, szerintem az összes többi mind felnőtt tulajdonság... (Persze a csúnya beszéd nem alapvetően sajátja egy gyereknek, ha mégis így viselkedik, akkor azért teszi, mert ezt látta valahol követendő mintaként.)

De gondolj bele: a szófogadó gyerek engedelmesen, minden ellenkezés nélkül szabályt követ, csakúgy, mint az illedelmes, udvarias. A segítőkészség szerintem egy gyereknek veleszületett tulajdonsága, hiszen az utánzási hajlam kódolva van a génjeiben, ezért akarnak kicsi gyerekként velünk együtt port törölni, felmosni, porszívózni, stb. Hogy ez általános iskolás korukban kihal belőlük? Meglehet. Csak gondoljunk vissza arra is, hogy miért. Hányszor hallotta azt tőlünk a gyerek, hogy "Jaj, hagyd abba, nem jól csinálod, de lassú vagy, add ide, inkább megcsinálom én!"?

Nálam a csúcs a kötelességtudat volt. Persze, azt is meg kell tanulnia egy gyereknek. De nem úgy jön világra, hogy ezt tudja, hanem az egész gyerekkora rámegy, sőt, szerintem manapság még az ifjúkora is sok esetben, hogy ezt megfelelően elsajátítsa. Én gyerekkorban inkább a feladattudatra alapoznék, mert anélkül viszont már az általánosban sem fog tudni boldogulni.

Szóval én nagyon elgondolkodtam rajta, hogy egyáltalán milyen elvárásokat is van joga egy felnőttnek felállítani egy gyerekkel szemben, mert jól látható, hogy egy zsenge, éretlen jellemnek mennyi teherrel kell megküzdenie - jellemzően már általános iskolás kortól. És éppen ez a mi nagy felelősségünk, hogy egy zsenge, éretlen jellemmel szemben támasztjuk ezeket az elvárásokat. Mert ez a zsenge, éretlen jellem még nagyon sokat ad a külvilág visszajelzéseire.

Neked is támadtak gondolataid a témáról? Oszd meg velünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése