2010. május 1., szombat

Kitört a jó idő - mit lehet csinálni?

Hát, nálam erre a kérdésre egyértelműen csak egyféle válasz születhet. Persze, hogy játszani!

És mivel a szebbnél is szebb az idő, hát vétek lenne ezt nem kihasználni, ezért természetesen a szabadtéri játékokat részesítem előnyben.



Miért is jó, ha kint játszik a gyerek? Hú, hadd soroljam:

- mert egészséges (jó levegő, napfény kedvező hatása a szervezetre - ugye ismerős?)
- mert kielégítheti a mozgásigényét, ami nem csak azért jó, mert ennek is kedvező hatása van a gyerek egészségére, növekedésére hanem azért is, mert ugyanennyire kedvező hatása van a gyerek alvására is (jobban alszik és többet is, jó eséllyel nyugodtabban is, hacsak nem vasszögeket vacsorázott...)
- a szabadabb mozgás révén olyan képességeit, készségeit is fejlesztheti, amelyeknek jó hasznát veszi az iskolában (mint pl. egyensúlyérzék, mászás, stb. - ez talán elsőre meglep, de néhány későbbi postban még ejtek pár szót erről is)
- a nagyobb tér megélése a mozgás által segíti a gyerek térbeli képzelőerejének fejlődését
- ha netán társakkal játszik, megtanul együttműködni, szabályokat betartani, közösségi élményekhez jut
- sok hasznos ismeretet szerezhet a természetről, annak törvényeiről, stb.

Ami nagyon fontos még, hogy a gyerek számára a természetet valaki meg is mutassa. Erre jobb mentor, tanár nem is lehet a szülőnél, nagyszülőnél. Ezért csak tiszta szívből javasolni tudom, hogy kedves Anyukák, Apukák, Nagymamák, Nagypapák, Nagynénik, Nagybácsik, hogy vegyenek részt a gyerek minden ilyen tevékenységében, hogy együtt fedezzék fel a világot, együtt játsszanak, és érezzék jól magukat együtt!

Nálunk bejött a kirándulás, a kertben a kidobós (ez még a nagyobbaknak is "fekszik"!), de még a nem egészen ötéves lányom is kész egy bicikliversenyre a nagyobbakkal (hiába, őt még nem feszélyezik az olyan körülmények, hogy léteznek korcsoportok).

Jut eszembe, Te mit tervezel mostanában, hogy a gyereked kicsald a szabadba?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése