2011. január 25., kedd

Újra itt - és hoztam is valamit!!!


Induljunk a kályhától! Januártól társammal, Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadóval együtt a CsaládiNet.hu családi portál szakértői vagyunk pénzügyi nevelés témában. Itt meg is találsz minket... :)

Na, szóval, amint éppen ismerkedtem újdonsült szakértő kollégáimmal, rábukkantam egy érdekességre, ami nekem mint játékért, meséért erősen lelkesedő embernek azonnal beindította a fantáziáját.

Pollák Éva pszichológus mesecsoportok indítását tervezi. Ő maga így írt ezekről a csoportokról:

Mese a családokért

A projekt célja lehetőséget teremteni a nagyvárosi, gyermekeiket a nagycsaládból kiszakadt, a gyermeknevelési gondokkal és örömökkel magukra maradt szülőknek arra, hogy a mesék segítségével megtalálják az utat egymáshoz és gyermekeikhez.

A mesecsoport tagjai pszichológiai témákat dolgoznak fel egy-egy mese meghallgatása által, melyet szabad beszélgetés követ, melyben bármely csoporttag bármiféle témát felvethet és belefonhat a közös gondolkodásba. A csoportokat a csoportvezető (pl. pszichológus) nyitja és zárja le, illetve ő az, aki a csoportnak az adott alkalomra szóló mesét felolvassa – ebben tehát eltér a csoport többi tagjától, annak vezetőjeként jelenik meg. A csoportvezető, azonban a

mese felolvasását, meghallgatását követő diszkusszióban maga is aktívan részt vesz, és abból maga is tanul.

A mesecsoportok fő céljai a következőek:

• Általában a felnőttek, de legfőképpen önmagunk és a gyermekek lelki világának jobb megértése, az ön-, és mások ismeretének elmélyítése. Tehát egyfajta érzelmi fejlesztés.

• Lehetőséget teremteni arra, hogy a bennünket körülvevő valóságot más(ok) nézőpont(j)ából is szemügyre vehessük; rugalmasabbá, jobban alkalmazkodóvá váljunk

• A gyermekek és nehézségeik mélyebb megértése.

• Lehetőséget teremteni arra, hogy gyermekkori (gyakran saját gyermekeinkre projektált, és az őt összezavaró) élményeinket újra birtokba vegyük, megértsük, megőrizzük, vagy hagyjuk elengedni.

• A felelősség kérdésének firtatása helyett a problémával kapcsolatos kérdésfeltevést, elmélkedést facilitálja

• Saját gyermekkori sérelmeink nehéz és fájdalmas tudatos szintre emelése, anélkül, hogy azokat rendbe akarnák hozni egy ’ideális, elvárásainknak mindenben megfelelő’ gyermeken keresztül.

• Lehetőséget teremteni arra, hogy ha kis mértékben is, de változás történjen a gyermekekhez való hozzáállásunkban – az együtt növekedés és az együtt változás élményével gazdagítva minket.

Minden szó Pollák Évától származik. Nem akartam változtatni rajta, mert úgy gondolom, ő tudja leginkább viszaadni, hogy mi is a mesecsoport lényege.

Ha érdekel a dolog, akkor figyeld Pollák Éva írásait a CsaládiNet.hu-n!

Jövő héten megint jövök, akkor már új témával - az olvasóvá neveléssel.

2 megjegyzés:

 1. Kedves Csilla! Örömmel időzök blogodon, kérlek fogadj el tőlem egy díjat...

  VálaszTörlés
 2. Kedves Bejus!

  Köszi szépen! Bármi legyen is a díj, nagy örömet szereztél vele!

  Gyere a blogomra máskor is, most már tényleg megpróbálok életet lehetlni bele, hogy minél több új dologgal lephesselek meg még Benneteket, akik hanyagságom ellenére is kitartotok mellettem... :)

  Üdv:

  :) Csilla :)

  VálaszTörlés