2011. február 9., szerda

Mire jó a játék, ha pénzől van szó?

És most nem a kaszinóról beszélek...

Aki már egy ideje követi az írásaimat, az tudja rólam, hogy az olvasóvá nevelés és a játék mellett régi mániám a pénzügyi nevelés. Hogy ne BAR-lista jelölteket neveljünk a gyerekeinkből.

Hogy hogy kerül a csizma az asztalra? Vagyis a játék, a nevelés mellé a pénzügyek? Alapvetően úgy, hogy három gyerekes anyaként lehengerlő érdeklődést vagyok képes tanúsítani a pedagógia és a pszichológia iránt, pedig nem vagyok egyik sem. Végzettségem szerint legalábbis nem. (Igaz, gyerek- és ifjúsági felügyelő igen, de kb. ennyi volt az elhajlás végzettség terén ebbe az irányba.)

Ami viszont még ezen kívül vagyok, az a gazdasági végzettségű emberke: eredetileg kereskedelmi üzemgazdász lennék, szakmám szerint pedig leginkább logisztikus, de voltam már HR-s, marketinges, meg pénzügyi előadó is. Meg valahogy került még egy mérlegképes könyvelői vizsga is.

És itt találkoztak a dolgok végérvényesen: gyerek is van, szülő is vagyok, játszani is szeretek, meg talán a pénzügyekhez sem vagyok teljesen hülye. Ebből lett a pénzügyi nevelés mint hivatás. És őszintén szólva a két hivatás határán, kösz, jól vagyok, egészen jól érzem magam, ahogy itt billegek.

Lényeg a lényeg: ha még eddig az életben nem jutott eszedbe, hogy bármit is megtaníts a pénzről a gyerekednek, akkor itt a ragyogó alkalom! Kezdj el a gyerekkel játszani!

Úgy gondolom, hogy szülőként három jó eszközünk van ugyanis arra, hogy egy gyereknek bármit is jól az eszébe véssünk. Az egyik a szabályok, korlátok felállítása, hogy biztonságérzetet adjunk neki, és el tudjon igazodni a világban, a másik a következetesség az értékrendünkben, hogy szilárd (erkölcsi) tartást adjunk neki, a harmadik pedig a játék, mert kreatív módon ébreszt rá összefüggésekre, így a mindennapi kerékvágásból kibillentve a gyereket emlékezetes módon segít rögzíteni a tényeket, kapcsolatokat - vagyis intelligenciát csiszol.

Ha igaz ez általában, akkor miért ne lenne igaz a pénzügyekre is? Rengeteg játék van, ami a pénzügyi intelligencia kiműveléséhez segíti hozzá a gyereket (és persze Téged is :)), és jó pár már online is elérhető. A mi kis gyűjteményes válogatásunkat megnézheted itt.

A pénzügyi intelligencia ugyanis nem kizárólag olyan játékokkal fejleszthető, amikben tényleg a pénzzel kell játszani, mint pl. a boltos játék. Ezek a pénz használatát tanítják meg, és nem azt, hogyan kell bánni a pénzzel. Ehhez persze nem árt tudni, hogy mik azok a készségek, képességek, amikre a pénzügyi intelligencia csiszolása, a pénzügyi műveltség megalapozása során szüksége lesz a gyereknek.

Ha ebből a szempontból nézed, ugye Te is belátod, hogy azzal, hogy a gyerekkel boltosat játszol, még nem tanítja meg arra, hogy hogyan bánjon a pénzzel, vagyis hogyan fialtassa, forgassa, mi az értéke, stb. Arra viszont igen, hogy hányféle módja van annak, hogy elköltse a pénzét... A költéstől viszont még senki nem lett gazdag, bármit is állítson egyik-másik vásárlói közösség. (Biztos Te is emlékszel még az egyik legnagyobb vásárlói közösség szlogenjére, hogy "Gazdagodjon költéseiből!" És ugye emlékszel arra is, hogy ennek a vásárló közöségnek milyen csúfos vége lett.) Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy jól működtetett vásárlói közösségnek ne lenne értelme, ne lenne előnyös benne részt venni. Kapsz kedvezményt, még az is lehet, hogy a kedvezményt kápé formájában jutalék címszóval kapod vissza. De ebből gazdag az életben nem leszel, ha nem tudsz mit kezdeni a pénzzel! Nem attól leszel ugyanis gazdag, hogy mennyi a bevételed, hanem attól, hogy ebből mennyit tartasz meg!

Na, ehhez kell olyan játékokat keresned, amik erre szoktatják rá a gyereket! Természetesen mindezt a korának megfelelő szinten. Ovis korban én is boltosat játszottam és játszom a gyerekeimmel, mert akkor az való nekik. Akkor még csak az kell, hogy megszokják, hogy van pénz, és a legnyilvánvalóbb használati módját gyakorolják, amivel ők is minden nap találkoznak.


Ha nincs ötleted, nem gond, van nekünk! A www.eznemjatek.hu -n most készülünk kirobbantani a pénzügyi tavaszt! Figyeld a weboldalt, a Facebook oldalunkat, és a csiripjeinket, hogy véletlenül se maradj le semmiről! Zanzásítva a lényeg hogy mit hoz Neked a tavasszal együtt Benő, a menő (ő a mi gólyánk): márciusban indítjuk Gólyaképző tréningünket, amelyben alapvető pénzügyi dolgokat tanulhatsz meg. Mondjuk ilyet, hogy hogyan tudod jobban beosztani a pénzt, hogyan takaríts meg a kevésből is, hogyan érezheted Magad gazdagabbnak a nem túl sokból is. Ehhez kapsz hét video-leckét, egyenként 15-30 perc közötti terjedelemben, plusz minden leckéhez egy-egy munkafüzetet, amelyekben sok gyakorlat és játék van, hogy a videoban hallottakat be is tudd gyakorolni. Ilyen eszközökkel fogunk szokásokat átalakítani, begyakorolni, és gyereket nevelni. Ezekhez időnként kapsz majd bizonyos kütyüket is, mint pl. háztartásnapló, vagy pénzügyi minimáltervező. És a legvégén adunk még Neked játéktárat is, ami tömve lesz játékokkal - tulajdonképpen a gyerek születésétől egészen egyetemista koráig. Ebből aztán válogathatsz kedvedre - Te is, meg a gyerek is.

Szóval figyelj, és tanulj!

Jövő héten meg majd a készségek, képességek kerülnek terítékre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése