2011. május 28., szombat

24 perc 28 másodperc

Ennyit kérek, hogy szánj rá erre a videora. Egy színielőadás felvételére.

Mi benne az érdekes? Az, hogy a Hűvösvölgyi Gyermekotthon néhány lakója írta és játssza. Kaptak persze segítséget, szakértőit (a KUL Alapítvány adott nekik hozzá színésztanárokat, rendezőt, stb.), de attól még az érdem vitathatatlanul az övék.

Ami pedig a legérdekesebb az egész előadásban, az az, hogy nem egy szokványos "sajnálatból-együttérzésből-tapsolunk-nektek" színművet hoztak össze a gyerekek. Úgyhogy ne egy unalmas sulidarabra készülj.



Egy valamin azonban még mindig gondolkodom, és ezt azért a Hírszerző portál újságírója is feszegette némileg: mi lett volna ezzel a darabbal, ha éppen nem a Hűvösvölgyi Gyerekotthonban próbálkoznak meg vele? Mert hogy még itt sem volt egyszerű menet a színpadra állítás. Én is láttam már gyerekotthont belülről. (Anno, mikor éppen gyerek- és ifjúsági felügyelőnek tanultam, a Lőrinciben működő gyerekotthonban voltam gyakorlaton.) Egészen más lehetőségei voltak az ottani gyerekeknek és nevelőknek. Közös program irtó kevés volt, az is csak azért, mert a nevelők roppant kreatívan csináltak programot még abból is, hogy jön a tavasz - csak hát ez kevés ottani, alapjában az egész világra dühös gyereket érintett meg. A Hűvösvölgyi Gyerekotthon ettől lényegesen jobban van eleresztve, ezek a gyerekek lényegesen többet, és éppen ezért lényegesen több lehetőséget láttak már eddig is a világból.

Félreértés ne essék, ez a körülmény semmit nem von le ennek az előadásnak és megalkotóinak érdemeiből. Csak hát vajszívű anyukakéntazt érezném az igazinak, ha egy ilyen előadást bármelyik gyerekotthonban el tudnána juttatni a végkifejletig. Ha pedig ezt maguk a gyerekek indítják, és viszik végig, na akkor mondanám azt, hogy a magyar gyerekvédelem nem csak kitűzi, hanem hatékonyan el is éri a céljait.

Egyet értesz? Felhúztad Magad? Másképp látod? Bármelyik is, itt szavakba ötheted! Kommentet nekem!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése