2011. augusztus 2., kedd

Nosztalgiajátékok - második felvonás


Ha már kedvetekre kijátszottátok Magatokat az esőben odabent, akkor most lehet kimenni, mára talán már felszáradt a sár, meg a fű is.

Emlékszel még rá, hogy mi mindent játszottál Te is gyerekkorodban odakint? Ha nem mindenre, akkor most adok hozzá egy kis segítséget. Tehát bakancslista indul, lehet pipálni, merta jó idő állítólag nem fog sokáig tartani! 10 + 1. Újra.

1. fogócska - el nem hiszed, mennyi variációja lehet ennek a nemesen egyszerű játéknak! Csak simán fogózhattok, előtte persze kiszámolózhattok (na, ki tud többet???), de lehet a "házas" verziót is játszani. (Tudod, ha eléred a bokrot, akkor bent vagy a házban, és akkor a fogó nem érhet utol.) Ha kutyátok is van netán, az meg totál adja magát, hgy csak a kutya lehet a fogó. (Csak győzz elég gyorsan futni! Nálunk általában a kutya nyer...)

2. bújócska - ehhez sem árt minimum egy kert, vagy egy közeli park, no meg egy rugóláb, amikor a hunyó éppen elkóborol az "ipiapacs"-helytől. A lányom meg az ovis társai sikítani tudnak a gyönyörtől, amikor sikerül beérni a hunyó előtt.

3. szembekötősdi - emlékszel még az "erre csörög a dió, arra meg a mogyoró"-ra? Már én is alig, eléggé mélyre kellett kotornom az emlékezetem poros raktárában, de azért csak megvan! Ezt is lehet variálni: mindenki csak egy bizonyos hangot adhat ki a bekötött szemű fogónak, aztán a hang mentén kell majd kitalálnia, hogy kit fogott meg.

4. mozgó szobrok - nem tudom, játszottátok-e ezt is, mi igen. Volt egy szobrász, aki mindig azt mondta, hogy "Szobraim, szobraim, mozduljatok!". Erre az egy vonalban felsorakozott gyerekek mind elkezdenek futni egy kijelölt célvonal felé. De csak addig tudnak futni, amíg a szobrász megint meg nem szólal, hogy "Szobraim, szobraim, állj!". És akkor mindenkinek meg kell állni, ahol és ahogy éppen van. Az nyer, aki még így is elsőnek éri el a célvonalat. Nálunk még időnként a nagyobbak is beszállnak ebbe, mert jókat lehet röhögni a másikon, amikor éppen nem tud megállni a felszólításra...

5. számháború - na, ez már azért nagyobb és jó sok gyereknek való, a kicsik még nem nagyon boldogulnak a három-négy jegyű számokkal, főleg ha messziről sasolva kell kiolvasni. Viszont minden van benne: stratégia, taktika, helyzetfelismerés, várostrom - tiszta Pál utcai fiúk.

6. biciklis lovagok/cowboyok - bármi játszható így, ahol a sztoriban ló kéne, de hát ritka az, hogy egy gyerek egy lovas tanyán nőjön fel, van viszont helyette aszfalt és bringa. Ha ló nincs, jó a drótszamár is alapon pedig mindent el lehet vele játszani, ahol a sztoriban ló kéne: lovagi tornát, indiánost, királylányszabadítást, sárkányölést. Arról nem is beszélve, hogy iszonyú jól megtanulnak közben a gyerekek biciklizni. Igaz, nem árt, ha tartasz egy teli tömött elsősegélydobozt is a közelben, mert néhányszor tutkeros, hogy egymásnak is mennek, de az enélkül bekövetkezett mérföldes esések is igen esélyesek.

7. űrhajóskiképzés - anno a játszóterek népszerű játéka volt, a mászókákon, hintákon, körhintákon megszámlálhatatlan olyan figurát lehetett kitalálni, amelyik remekül imitálta az űrhajós kiképzések során a Deltában látott mutatványokat. Különösen a körhinta volt népszerű, a centrifugát mindenki nagyon szerette volna kipróbálni. A ciki csak az volt, ha mindezt uzsi után tette...

8. Tarzan - tudom, mostanában már nincs akkora romantikája a dzsungel-feelingnek, meg a liánon közlekedésnek, de azért még most is akad néhány akciófilm, amiben hasonló dolgok fordulnak elő (nekem legalábbis, pl. a Lara Croft-ból dereng valami ilyesmi). Szóval még most is elő lehet venni. (Némelyik játszótéren vannak is ehhez való kötelek.)

9. kincskereső - ezt már emlegettem a benti játékoknál is. Forgatókönyv ugyanaz, sőt az időigénye is, viszont a befektetett energia sokszorosan megtérül, amikor a gyerkőc mind fizikailag, mind szellemileg tetemes időben értelmesen leköti magát.

10. lányos játékok - vannak kimondottan lányos játékok a nosztalgiatárban, pl. az ugrálókötelezés, az ugróiskola, vagy a gumizás. Ki emlékszik még a gumizós figurákra? Az igazán megoszthatná! (Meglepő módon harmadikos-negyedikes lányokat még tavaly is láttam ilyet játszani.)

+1. fiús játékok - a foci tipikusan ilyen, abba a lányokat még azért sem vették be a mi időnkben, hogy röhögjenek rajtuk. Ma már a kosárlabdát sem hagynám ki a labdajátékok közül, ha nagyobb gyerekekről van szó. Meg a mindenféle kardozós-pisztolyos csodák. Ma már valószínűleg valamelyik videojátékot játszanák újra.

Remélem, találsz benne olyat, amit a gyerekkel is tudsz majd játszani!

Jó játékot!

U.I.: Ja, mielőtt elfelejteném! Versenyt hirdetek! Aki a legtöbb, ill. a legfrappánsabb kiszámolót teszi fel itt a kommentek között, az kap tőlem, helyesebben a http://eznemjatek.com oldaltól egy pénzügyi Játéktárat, amelyben tipegőkortól egyetemista korig mindeféle játékot találsz a gyerekednek, és mindegyik kiválóan fejleszt valami olyan készséget, képességet, ami elengedhetetlen a pénzügyi intelligencia csiszolásához. Eredményhirdetés egy hét múlva, azaz augusztus 9-én!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése