2011. október 31., hétfő

Készségfejlesztés és a Disney

Sorry, nem reklámozni akarok, továbbra is minden szülő szíve joga eldönteni, hogy mit enged nézni a gyereknek a TV-ben, és mit nem, vagy hogy egyáltalán engedi-e nézni a gyerekeknek a TV-t. Gyakorló szülőként mondhatom, nem kevés energiát igényel a gyerek és a TV viszonyának kialakítása, és őszintén szólva a dolgunkat a szakemberek sem könnyítik meg. Ahányan vannak, szinte annyifélét mondanak a TV káros vagy éppen hasznos hatásairól, a médiában pedig kétségtelenül a vészmadár típusú szakvélemények kapnak nagyobb nyilvánosságot. 

Ettől függetlenül azonban gyakorlatból állíthatom, itt is az aranyközépút a nyerő. Vannak azért olyan műsorok, amik képesek értéket is adni, és a TV előtt töltött idő korlátozásával, ill. más tevékenységek érdekessé tételével lehet a gyereknél is versenyt támasztani a TV-nek. Ehhez persze az kell, hogy a szülő ne bébiszitternek használja a TV-t... 

Nálunk speciel nem is annyira TV-t néz a gyerek, hanem DVD-ről megválogatott filmeket. Így aztán a szülői szűrő érvényesül, a gyerek nincs a társai között sem "lemaradva" semmiről, van miről mesélni, beszélni az oviban - és tanul is a filmekből. Ha mást nem, azt mindenképpen, hogy mi a jó és mi a rossz. 

Egy jó ideje figyelem, hogy egyre több TV csatorna törekszik arra, hogy saját gyártású sorozataival megpróbáljon megfelelni egy ilyen irányú szülői igénynek is. Nálunk ennek első fecskéje még az én gyerekkoromban a Vízipók-csodapók sorozat volt. Mostanság meg a Dóra, a felfedező az egyik sikerdarab.

A Disney is nekifogott, hogy igazi családi csatorna lévén ilyen sorozatokat gyártson. Hogy mekkora sikerrel, arról persze megoszlanak a vélemények. Ami engem meglepett, ahol az erről szóló tudósítást  olvastam anno - a Tőzsdefórum c. weboldalon. Ennek pedig egyetlen oka lehet csak: az, hogy ezeknek a rajzfilmeknek a jó része olyan készségek, képességek fejlesztését célozta meg, amelyekre a pénzügyi IQ csiszolásánál is szükség van. (Meg a többiről is.) 

Nekünk személy szerint a nagy kedvencünk a Mickey egér Játszótere, de ebben gyaníthatóan az én manóm életkora is benne van, meg az is, hogy mégis csak a Mickey egér a legismertebb figura az összes közül. Persze a Disney-filmeknek is megvannak a maga korlátai, de azért akad köztük használható is. 

Kérdésem is van: Nálatok hogyan működik ez a tévézés-dolog? Érdekelne a többi szülő véleménye. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése