2011. november 22., kedd

Pénzügyi intelligencia szórakozva - gyerekeknek 2.

Mivel sajna a gyerekek nincsenek elkényeztetve a magyar könyvpiacon pénzügyi intelligenciát kikristályosító könyvek vonalán, hát most mást kellett keresnem mára, ami mégis csak gyereknek való, szórakozni is lehet vele, meg tanul is belőle valami hasznosat a pénzügyekről. Úgyhogy kicsit körül néztem, mi minden van itthon, amit én használok a gyerekeim játékos pénzügyi nevelésére... és egész kis kincsestárat találtam!!!

Játékkritika következik...

Biztosan emlékszel még gyerekkorod pénzügyi társasjátékára, a Gazdálkodj okosan!-ra. Jelentem, a játék még most is létezik, meg is lehet venni, és még mindig jó! Vannak persze fogyatékosságai, de ha arra használod, amit tud, akkor nem érhet csalódás - sem Téged, sem a gyereket.

Ha kicsit visszarévedsz a gyerekkorodba, akkor biztosan emlékszel rá, hogy anno a Gazdálkodj okosan! mire volt jó: voltak benne a váratlan (pénzügyi) szituációk, amiket általában a kártyák testesítettek meg, de az sem volt kizárt, hogy valamilyen "büntető" mezőre léptél, és akkor ütött be a krach. Bár ha jobban meggondolom, a krach szót a Gazdálkodj okosan!-nal összefüggésben használni erős túlzás, mivel tönkremenni gyakorlatilag lehetetlen volt benne: a szocialista elvásároknak megfelelően nagy összegeket elherdálni nem tudtál, mert nem volt mire, de lakást szerezni igen, ellenben meggazdagodni sem tudtál, mert max a takarékbetét volt a befektetések csúcsa. Ellenben a takarékosságra próbált rávenni a játék. 

Ami tiszta haszon volt benne a takarékosságra szoktatáson túl, hogy azért stratégia is kellett hozzá. Na, jó, nem annyira kidolgozott, mély, mint némelyik számítógépes játékhoz, de azért kezdésnek nem volt rossz.



Még egy jó hír van a Gazdálkodj okosan!-ról: utolérte a modernizálás. Na, jó, nem azt mondom, hogy olyan pörgős játékra számíts, mint mondjuk a Cashflow-ban, de... ha tényleg alapozáshoz használod, akkor lehet akár jó is. 

A frissített verziójú Gazdákodj okosan!-ról kb. ugyanazok a jó és rossz dolgok mondhatók el, amik a gyerekkorunk változatáról is: 
  • alapfogalmakat vezet be (pl. kamat)
  • a kártyák révén vannak benne előre nem kiszámítható történések, amikre hirtelen kell reagálni (igaz, semmi nagyobb horderejű dologra nem kell gondolni)
  • sőt, most már a XXI. századi fogyasztói társadalomnak megfelelő csábítások is vannak benne (pl. kaszinó, autószalon)
  • a hétköznapi pénzkezelés begyakorlására próbál szoktatni, bár azzal, hogy körönként kap valaki fizetést, nem igazán áll a realitások talaján...
  • a befektetésekre viszont csak abban a mértékben tekint még mindig, amíg a takarékosságról van szó. Mivel azonban ez a befektetésekhez vezető első lépés, ezért alapozásnak megteszi. 
  • ami fontos újítás még, hogy a játékosok az új verzióban már el is adhatnak ezt-azt a megszerzett javaik közül, tehát van némi mozgásterük  korrekcióra, ha valami netán mégis beütne
  • de életszerűséget ne nagyon keressünk benne...
És van még néhány alapvető jó tulajdonsága ennek a játéknak: 
  1. anyu és apu kiélhetik benne a nosztalgiájukat
  2. a gyerkőcök láthatják, ahogy anyu és apu újra "lemegy" gyerekbe
  3. sokkal olcsóbb, mint a hasonló gazdasági társasjátékok (3.000,- forint körüli áron már meg lehet venni!!!)
Karácsonyra igazi szuper családi élmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése