2011. november 29., kedd

Pénzügyi intelligencia szórakozva - gyerekeknek 3. rész

Vasárnap megvolt az első adventi hétvége, beindult a karácsonyi ünnepkör - és vele sok szülőnek a karácsonyi dili. Eltökélt szándékom, hogy az ajándékozás ne agybaj, hanem kellemes dolog legyen, ezért próbálok némi segítséget is adni, hogy sok legyet üthess egy csapásra: az ajándék legyen hasznos, vagyis nagyobb korában is elővehesse a gyerek, és tanuljon is belőle, legyen szórakoztató, vagyis a gyerek ne unja, éppen ezért ne porosodjon a szekrény mélyén, no meg az sem baj, ha pénztárcabarát, vagyis nem kell feltétlenül anyagilag tönkremenned bele, hogy megveszed. Éppen ezért folytatom karácsonyi ajánlómat - a család pénzügyi intelligenciájának üdvére...

Mai kiszemelt "célpontom" szintén "koros" darab: a Monopoly. Millió változata, kiegészítője létezik már, úgyhogy széles a választék. Én most maradok a klasszikus alapdarabnál.

A Monopoly lényege, hogy bevezessen az igazi nagytőkés szemléletbe: minél több és minél többféle ingatlant kell gyűjtened. Aki monopóliumot szerez a játék végére, az nyer. Ilyen egyszerű.

A játékkal szemben mostanában kritikaként szokták felhozni, hogy a Monopolyban a cél a felhalmozás és a tartás, ami azonban már nem felel meg a mai kor követelményeinek, ez már messze nem elég manapság ahhoz, hogy valaki jól bánjon a pénzzel. Ez igaz. 

DE! Ha arra használod a Monopoly-t, amire való és amire igazán jó, akkor igenis még ma is lehet hasznos ez a játék!

Ugyanis még a ma szükséges helyes pénzügyi gondolkodásmódnak is része kell, hogy legyen a felhalmozás! Anélkül hogyan akar bárki is vagyont építeni, vagy akár csak megalapozni is? Azt itt helyben aláírom, hogy a felhalmozás után csak tartani a pénzt, vagyis ülni rajta a mai viszonyok között - az árfolyamok változása, az infláció, ne adj Isten, a válság miatt - kész anyagi öngyilkosság. Csak arra lenne jó, hogy az első sorból ülve nézhessük végig premier plan-ban, hogyan veszíti el a pénzünk az értékét. 



A mai világban, ahol minden roppant gyorsan változik, mozgásban van, a pénznek is mozognia kell. (nem véletlen, hogy az egyik nagyon fontos pénzügyi kimutatásnak is a cashflow, azaz a pénzáramlás nevet adták.) Ez nem jelenti azt, hogy amit megszereztél, attól meg is kell szabadulnod, hogy újra megszerezhesd, ennek nem lenne semmi értelme, csak felesleges idő-, munka- és energiapazarlás lenne.  A pénzt úgy is meg tudod mozgatni, hogy a Te tulajdonod marad - erre találták ki a befektetéseket. Ez csak azért nagyon faramuci, mert a Monopoly éppen arról szól, hogy befektetésként szerezz ingatlanokat, amiért jó befektetés módjára bérleti díjat is szedsz... Tehát az én számomra a játékot érő kritikák innentől kezdve okafogyottak...

Az egyedüli, ami kicsit kilóg a mai pénzügyi szellemből, legalábbis ami az "egyszerű" hétköznapi ember szintjét illeti, hogy a játék nem csak a felhalmozást, vagyonosodást díjazza simán, hanem a versenytársakat tönkre is kell tenni, el kell lehetetleníteni a győzelemhez. Ez bár sokat elárul a kapitalizmus természetéről, de manapság azért már a nagyok sem kifejezetten csak ezzel a módszerrel dolgoznak. Ez tényleg hiányzik a játékból.

Ezen felül viszont ad egy alapvető személeletet az ingatlanbefektetésekhez.

A másik, amit a játék hiányosságaként meg lehet említeni, az, hogy kizárólag az ingatlanbefektetésekre koncentrál. Nincs az az épeszű pénzügyi tanácsadó, minősített pénzügyi tervező, vagy pénzügyi intelligencia oktató, aki azt mondaná, hogy a mai viszonyok között tegyél fel mindent egy lapra. Tuttira éppen az ellenkezőjét fogják mondani, azaz azt, hogy a több lábon állás a nyerő. Ez ugyanis az egyik, ha nem a legfontosabb módja nem csak a vagyonépítésnek, hanem a vagyon megvédésének is.

Ha azonban a Monopoly-ra úgy nézel, mint egy komplex pénzügyi nevelési program egy elemére, ami az ingatlanbefektetésekről sok mindent megtanít, akkor nyugodtan hátradőlhetsz, és ne foglalkozz azzal, hogy ki hogyan fanyalog miatta - Te is, a gyerek is tanulni fogtok a játékból, ráadásul még jól is érzitek Magatokat közben. 

Az áráról csak annyit, hogy ahány verzió, olyan nagy a szórás ebben is: az úti változat már 2.000 forint körül megkapható, de van 14-15.000 forintos kiadás is. Ezen belül mindenki talál magának valót, azt hiszem...

Boldog karácsonyt és kellemes játékot, no meg jó tanulást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése