2011. december 5., hétfő

Pénzügyi intelligencia szórakozva - gyerekeknek 4. rész

Ha vagy annyira elvakult a pénzügyi intelligenciával kapcsolatosan, mint én, azaz azt is a gyereknevelés egy fontos részének tekinted, akkor jó helyen jársz, ugyanis folytatom a sorozatom, amelyben csupa szépet, jót, hasznosat és okosat ajánlok majd a gyereknek karácsonyra. Sajna jellegéből adódóan elsősorban társasjátékokra korlátozódik a kínálat, pénzügyeket egyedül ugyanis ritkán szokott intézni az életben is az ember fia/lánya, hát még ha el is kell játszania őket. Eddig ugye, egyetlen valamire való könyvet tudtam felhajtani (de sebaj, lesz ez még máshogy, már készülök rá nagyon, csak figyelj!!!), meg két társasjátékot.

Na de most jön az, amit a legtöbb pénzügyileg már művelt szülő eddig el sem tudott képzelni, hogy hogyan hagyhattam ki, a Cashflow for Kids társasjáték!

Nem tudom, hallotad-e már valaha is Robert T. Kiyosaki nevét. Mostanság ő a világ első számú pénzügyi IQ-guruja. Csak abból, hogy pénzügyi intelligenciát oktat, remekül meggazdagodott. Igaz, ő is követte André Kostolany példáját, és egyszer ő is totál tönkrement anyagilag. Innen állt fel, és építette ki a birodalmát. Tréningeket, konferenciákat, előadásokat tart, rengeteg könyvet írt - és nem mellesleg megalkotta a Cashflow társasjáték-családot. Merthogy ez egy játékcsalád. Amiről most írni fogok, az csak a gyerekeknek való verzió, ahogy a neve is mutatja. 

Azzal kezdem, hogy a játék jó. De hosszú. Tegyetek szabaddá minimum egy teljes délutánt (értsd kb. 3 órát), hogy játszani tudjatok. (Bár azt kell, hogy mondjam, a mai modern társasjátékok elég pergő üteműek ahhoz, hogy észre se vedd, hogy ennyi idő már el is telt...) Ez a minimum játékidő, ettől már csak több lehet, ha úgy jön ki a lépés. 



Szóval a játék jó, mert egy egészen másféle szemlélet szerint kell játszani, mint pl. a Gazdálkodj okosan!-t, vagy a Monopoly-t. Itt a több lábon álláson van a hangsúly. Vagyis van lehetőséged mindenféle bevételi forma bevezetésére - ugyanúgy, ahogy minden kiadási formát is igénybe vehetsz. Hiszen vannak itt rendszeres kiadások, no meg kacatvásárlások is éppúgy, mint befektetésre kiadott pénz. (Kiyosaki kacatnak nevez minden olyan holmit, amit csak azért vesz meg valaki, mert tetszik, mert menő, vagy mert megkívánta, de hosszabb távon semmi haszna nincs belőle. Főleg anyagilag.) 

Mindez jól le is van adminisztrálva: különféle kártyákat gyűjthetsz, amik majd mutatják a befektetéseidet, a jövedelmeidet, vagy éppen a kiadásaidat, kacatjaidat. És itt el is érkeztünk a játék nagy problémájához: iszonyat adminisztrációigényes! Amikor én anno játszottam a gyerekeimmel, egy idő után egyszerűen kiszálltam a játékból, mert a folytonos adminisztráció úgy lelassította a játék menetét, hogy élvezhetetlenné vált. Így én lettem az, aki adminisztrált, a gyerekek meg játszottak. 

Hála az égnek, a játék kiadója, a Bagolyvár kiadó, ill. a játék fordítója, Sallay Katalin talált erre egy jó megoldást: mindenféle íveket, adatlapokat állítottak össze, amin mindenki magának vezetni tudja, mivel hol tart, hogy áll. Ez lényegesen meggyorsítja a játékot.

És ha már szóba került a kiadó, itt jön a másik bibi: a kiadó egyszerűen nem adja ki többet a játékot. Megszűnt a forgalmazása. A jó ég tudja csak, hogy miért, mert igény lenne rá. Tehát ez a játék, akármilyen jó is, most már csak kéz alatt ismerőstől, vagy a nagyobb aukciós oldalakon keresztül lehet beszerezni. Természetesen mivel használtak a játékok, ezért olcsóbban, de az a baj, hogy olyan nagy rájuk a kereslet, hogy hamar túl tudják egymást liciálni az emberek. Szóval nagyon észnél kell lenni, ha valaki belemegy egy ilyen licitbe. 

Összességében: a játék jó, mert megmutatja a mai, modern pénzügyi eszközök működését, használatát, a gyerek megérti belőle a passzív jövedelem jelentőségét, és rá fog jönni arra is, hogy jobb, ha több forrásból is van bevétele. Olyan igazi szemfelnyitós játék - ha utána egy tisztázó beszélgetés is követi. 

Boldog karácsonyt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése