2012. január 31., kedd

Beteg a gyerek - de nagyon...

A múlt héten vettem elő a témát, hogy mit is lehet kezdeni egy beteg gyerekkel, hogy mellette ő se unatkozzon, de Te is haladni tudj a dolgoddal. Ebben nagy segítségemre volt az élet, no meg a saját kicsi lányom, aki nem aprózza el: bár nem olyan "vadbeteg", hogy fel se tudna kelni az ágyból, ezért cserébe viszont már a második hetet kezdtük el gyűrni itthon együtt. És hogy tényleg nem aprózza el, arra bizonyíték, hogy mára engem döntött le az oviból importban beújított vírusa. 

foto: freedigitalphotos.net
De mit lehet tenni egy olyan gyerekkel, aki ágyban fekszik, annyira beteg?

Jó, lehet mondani alapból, hogy amelyik gyerek annyira beteg, hogy megmarad az ágyban, amellett anyu úgysem tud semmi mást csinálni, csak őt ápolni, meg körülötte ugrálni. Ez is lehet igaz. Nálunk is volt olyan, például a bárányhimlő magas lázzal kombinálva, amikor a nagyobbik lányom csak nyöszörögni tudott, mert még a szájában is kiütések voltak... Viszont tapasztalatból tudom azt is, hogy még az ilyen nagyon beteg gyerkőcök gyógyulásának is jót tesz, ha játszhatnak. 

Miért jó a játék a nagybeteg gyereknek? 

A teljesség igénye nélkül:
  1. mert végre eltereli a figyelmét arról, hogy ő mennyire beteg. Gondold el, egész nap ott hever az ágyban egy alapból higanymozgékonyságú csepp emberke, és arra van kárhoztatva, hogy ne csináljon jóformán semmit. Mit tud ilyenkor csinálni - főleg egy élénkebb fantáziával megáldott - gyerek? Elkezd magával foglalkozni, és amit nem tud pontosan, azt kipótolja fantáziával... Na, már csak ezért sem árt, ha nem csak fekszik meg alszik, meg esetleg TV-t néz, hanem valami kreatívabb gondolkodást igénylőt is cselekszik. 
  2. az unalmát is kezeli a játék. (Az ágyban huzamosabb idő után minden gyerek unatkozik. Én legalábbis még olyannal nem találkoztam, aki ne ezt tette volna. Igaz, ez a TV-mentes szobákban fekvő gyerekekre vonatkozik...)
  3. nem biztos, hogy a nehéz, komoly betegség marad meg élményként a gyerekben, hanem a sok játék is. (Erről mindig a Pöttyös Panni c. könyvsorozat legeslegelső kötete jut eszembe. Talán azért, mert a nagybeteg gyerekemmel anno mi is azt olvastuk, és Pöttyös Panni is éppen a bárnyáhimlővel birkózott, amikor a nagymamája mindenfélével szórakoztatta. Ágyban fekvő beteg gyerekes anyukáknak szerintem kötelező olvasmány!!!) 
Mit lehet játszani? 

Szinte bármit! Itt egy rövid lista, vagy inkább tippgyűjtemény, de tutti, hogy Ti is tudtok még más játékokat is mondani. Ne is fogjátok vissza Magatokat, osszátok meg az öteleteiteket velem/velünk a kommentek között! Biztos jól fog jönni a többi anyukának/apukának/beteg gyereknek. Köszi!!!
foto: freedigitalphotos.net
  1. olvassatok mesét! - a gyerek korának, ízlésének, érdeklődésének, hangulatának megfelelő mese mindig jól jön. Az ilyen mese ugyanis foglalkoztatni fogja a gyereket. Továbbgondolja. Folytatást talál ki neki. Hogy aztán ezt milyen formában valósítja meg, az már más kérdés. Mert ugye beszélgethettek róla. Le is rajzolhatja. El is bábozhatja. (És ezeket még ágyban is tudja csinálni.) 
  2. társasjátékozzatok! - igen, ehhez kellesz Te is, ellenben le is lehet Téged váltani, és akkor más is átveheti a helyed. 
  3. kártyázzatok! - egész kicsi gyerekeknek is vannak már kártyajátékok (pl. a Fekete Péter típusúak), ehhez sem kell felkelni, ezt is lehet ágyban játszani, s közben lehet még jókat nevetni is. 
  4. játsszatok kitalálóst! - többféle ilyen típusú játék van, ezeket váltogathatjátok a gyerek kora és ízlése, no meg tudása szerint. Belefér a sima barkochba, az "Amerikából jöttem", vagy egyéb kérdezős. 
  5. fűzzetek szóláncot! - ez is lehet vicces, az enyémeim ilyenkor hülyébbnél hülyébb ötletekkel jöttek elő, hogy mi lehet szó a magyar nyelvben. Persze aztán olyat kerestünk, ami megfelelt a szabályoknak, de a röhögést már az Isten se mosta le rólunk... (Hála az égnek!)
  6. fűzzetek gyöngyöt! - amíg kisebbek, addig a fiúk is megtehetik, sőt szívesen meg is teszik. Lehet azt mondani, hogy hálakarkötőt készítetek a látogatóknak... A manualitását, finommotorikáját nagyon jól fejleszti a gyereknek - és hát a gyurmával ellentétben nem keni össze az ágyat. Viszont játék után alapos nyomozómunka szükséges az elveszett gyöngyök után, ha nem akartok éjjel arra ébredni, hogy a gyerek sír, mert ráfeküdt egy kóbor gyöngyre...
  7. legozzatok! - ezt még a nagyobbak is szívesen játsszák. Nagy előnye, akárcsak a gyöngyfűzésnek, hogy a gyereket egyedül is lehet hagyni vele. Hátránya is ugyanaz, mint a gyöngyfűzésnek: utána nem árt az ágy mikroszkópos átvizsgálása kóbor lego-darabok után...
  8. rajzoljatok, színezzetek! - ehhez, azt hiszem, nem kell külön magyarázat. (Pluszpont, hogy a gyerek egyedül is csinálhatja, csak egy rajztábla kérdése az egész.) 
  9. hajtogassatok papírt! - kisebb korukban a fiúk is szeretik, főleg ha a hajtogatás eredménye kishajó, vagy csákó lesz. (Meg amit ki tudtok találni és meg is tudtok csinálni.) 
Ezek mind olyan tevékenységek, hogy a gyerek teljesen bele tud feledkezni. Egyszer nyugodtan bekukkanthatsz a szobájába, amikor pl. éppen rajzol, meg fogsz lepődni, hogy az addig halni készülő gyerkőcöd nyelvét kilógatva tervez, mondjuk, űrhajót Buzz Lightyear-nek (Toy Story), vagy éppen báli ruhát Hamupipőkének. És még a láza is lejjebb megy... :) 

Szóval ha van még egyéb jó ötleted, hogy mihez is kezdjen egy ágyban fekvő gyerek meg a szülei, akkor ne fogd vissza Magad, és tedd meg, hogy leírod nekünk a kommentek között!

Előre is köszönöm az ágyban fekvő beteg gyerekek és szüleik nevében is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése