2012. április 3., kedd

Kert + kutya = házi vidámpark

Úgy tűnik, menthetetlenül itt a tavasz, újra kitisztult az ég, hétágra süt a nap, langymeleg szellő lengedez, ráadásul a kutyánk is megnyitotta a strandszezont... (Erről dokumentációt is találsz, ha tovább is olvasol. :))

Ha van akkora szerencséd, mitn nekünk, és van kerted, meg kutyád is a gyerekek mellé, akkor megnyugodhatsz: a kutya ugyanis világklasszis bébiszitter.


Labrador retrieverünk van, Alex névre keresztelte az előző tulaja, de azóta sem hallgat rá. Kedves, aranyos, lógó nyelvű, másfél éves eb, viselkedése alapján azonban örök kölyök: végtelenül őszinte, jóindulatú, barátságos, játékos - és csélcsap. Tipikusan az a kutya, amelyik még a betörőnek is farokcsóválva mutatná meg az utat, és ezért cserébe nem is kér mást, csak egy kis simogatást. Füle-farka jól csavargatható, tehát a gyerek akármit is csinál vele, csaholva eltűri. 

Ami még jellemző a kütyőre (é. kutyára), hogy vízi kutya: arra lett kitenyésztve, hogy vadászatokon a vízbe esett vadkacsát, vadlibát kihozza. (Ettől retriever.) És ezért imádja a vizet: ha akár csak egy kis pocsolyát is talál, rögtön belefekszik... Szóval csupa olyan ulajdonsága van, ami kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy akár másfél órára is lekösse a gyereket.

Mitől mozgó vidámpark a kutya? 

Attól, hogy sok mindent tud játszani a gyerekkel... 
  1. fogócska - ez elég kézenfekvő, még a kutyának is... :))) Még simán is képes kergetni a gyerekeket, elég, ha a csemeték elkezdenek futni, a kutya már magától vágtázik utánuk
  2. fogócska 2 - a kutya sokkal gyorsabb, ha a gyerekeknél van egy kötéldarab, vagy kendő, ami ösztökéli a kutyát
  3. foci - a legtöbb kutyának nagyon jó a gömbérzéke, tehát a labdákra automatikusan gerjednek. Jó, tudom, a mi kutyánk retriever, tehát apportírozásra van kódolva genetikailag. Ettől függetlenül és még nem láttam kutyát, amelyik ne esett volna extázisba egy labdától. Nálunk is van hozd vissza! játék, de egy kivénhedt focilabdával még focizni is képes. Néha elfigyelem, hogy kinek hasonlít jobban a cseltechnikája Beckhamére - a gyereknek, vagy a kutyának...
  4. vízividámpark - igaz, ezt csak akkor tudjuk elővenni, ha jobb idő van, de most már az van. Egyetlen szigorú kikötés van: csak a kutya lehet vizes!!! Nálunk, ahogy fentebb a képen is látható, a műanyag homokozó lett kinevezve kutyastrandnak. A kutyára aztán lehet önteni, locsolni, spriccelni, slagolni, vödörből csurgatni a vizet, sőt még arra is hajlandó volt, hogy megpróbálja a levegőben elkapni a vizet. A kutya egyértelműen jól szórakozott, de még a gyerekem is visítva nevetett.
  5. élményfürdő - mindez fokozható, amikor már 30 fok fölötti az átlaghőmérséklet, és már a gyerek is fürdőruciban nyomja. Akkor már nyugodtan lehet ő is vizes. Egy valami tilos ilyenkor: belemászni a kutya fürdővizébe!!!
  6. hinta - ezen a képen pedig az látszik, ahogy a gyerekem hintázik a diófán. Az viszont nem látszik, hogy a kutya is ugyanilyen lelkesen tépi a külön neki kifüggesztett kutyahintát. (Ezt sajnos sehogy sem tudtam lefényképezni, úgyhogy most úttörőbecsszóra kell elhinnetek, hogy ő is szokott játszani a kutyahintával.) Néha egyidőben használja  saját hintáját a gyerek is, meg a kutya is, amiből vannak akkora koccanások, mint a dodgemben, de senki nem haragszik a másikra. 
  7. hógolyózás - ez ugyan téli műsorszám, de a teljesség kedvéért meg kell említenem. Egy nagyobbra gyúrt hógolyót egyszer a kutya kezdett tovább görgetni, abból lett aztán a hóember alja... De a hógolyók után meg imádott kapkodni. Volt olyan is, hogy a hópelyhek után is. :)
Ez már éppen elég elfoglaltság ahhoz, hogy a gyerek lekösse magát, meg a kutyát bő másfél órára. Mindenki mozog, gyerek is, kutya is, ráadásul mindezt a szabad levegőn, Te meg mehetsz a dolgod után. És mindez csak némi csirkecsontba kerül. 

Szerintem jó órabér. Még akkor is, ha megtoldod némi simogatással és hasvakarással. Mármint a kutyának. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése