2012. április 17., kedd

Stresszűző játékok

Ez a téma már egy ideje foglalkoztat, sőt már néhányan nyaggatnak is vele egy ideje. Valamilyen csodálatos oknál fogva mindenki azt várja tőlem ilyenkor, hogy egy egész csinos kis listát nyomassak neki helyből a szóba jöhető játékokról. Pedig ilyet soha nem kap tőlem senki. A dolog ugyanis ettől lényegesen egyszerűbb...

Mi a stressz lényege? 


foto: freedigitlaphotos.net
Az, hogy egy állandó készenléti állapotot tartasz fent valamilyen okból. Hogy ennek az az oka, hogy szorongsz, vagy éppen az, hogy félsz a főnököd haragjától, netán alapjáraton és sorskönyvi okokból van Beléd építve a munkalkoholizmus (ld. majd a tranzakcióanalízisben), az most mindegy is. Az egyensúly felborul, és akkor jön a gyomorgörcs, vagy még alattomosabban csak egy állandó feszkó Benned, amit akkor éppen nem is tudsz megmagyarázni, hogy miért érzel... 

Egy a lényeg: ez a valami állandóan foglalkoztat, kitölti a napodat. (Rosszabb esetben az éjszakádat is.) 

Mi a megoldás? 

Le kell állni azzal, hogy egyfolytában azon rágódsz, ami a stresszt okozza. 

Na, persze, könnyű ezt mondani. De hogy lehet megcsinálni? 

Egyszerűbben és nehezebben, mint hinnéd. Nem, most nem az jön, hogy játszani kell. 
Emlékszem, egyik kedves netes ismerősöm, kategórikusan kijelentette, hogy ő ebben nem hisz, hogy csak azért, mert ő játszik a gyerekével, azzal oldja a stresszt. Neki ez nem stresszoldás, hanem megjátszása annak, hogy ő stresszt old éppen. Ez így, ebben a formában, ahogy az ismerősöm ábrázolta, igaz is. A bibi itt két dolog volt:
1. a stresszoldás és a stressz megszüntetése nem ugyanaz, azt ne is várja tőle senki. A stresszoldás arra jó, hogy egy kicsit kitisztuljon a fejed, és így lehetőséged legyen arra, hogy ne csak a megszokott stresszgondolatköröket fusd, hanem egy kicsit nagyobb perspektívából lásd a problémád (na, most meg kitört belőlem a coach... :)
2. a stresszt nem lehet úgy oldani, hogy a másfajta tevékenység közben is csak a stressztényezőn rágódsz. Hiába játszol a  gyerekkel, ha közben füstölnek a fogaskerekek az agyadban, mert azon pörögsz, hogymár megint milyen hülyeséget vágott a fejedhez reggel a férjed/feleséged.

Persze, játszani is lehet. Ebben az esetben viszont az a lényeg, hogy hogyan.

A stresszkört megtörni csak egyféleképpen lehet: ha kilépsz belőle. Még ha csak egy fél órára is, akkor is. Mert egy fél óra után már más színben tűnhetnek fel a dolgok. Akkor már képes leszel mésféle szempontokat, nézőpontokat is észre venni, értékelni. (Ha jobban belegondolsz, ez a coachingnak is alapvetése.) 

És itt jön a képbe a flow. Egy olyan élmény, aminek az a lényege, hogy belefelejtkezel. Miközben csinálod, megszűnik az időérzékelésed, mert annyira koncentrálsz - és közben élvezed.

foto: freedigitalphotos.net
Sokféle ilyen tevékenység van, de mindnek közös eleme, hogy valamilyen formában kizökkent a valóságból. Kérdezd meg pl. az ejtőernyősöket, hogy ugrás közben gondolnak-e arra, hogy milyen hülyeségeket beszélt nekik a főnökük... 

De azért nem kell ilyen messzire menni, nem feltétlenül az extrém sportok jöhetnek csak szóba. Egyszerűen csak a sima sportok is nagyszerűek. Kérdezd meg egy rendszeresen futó ismerősödet, hogy érzi magát egy stresszes nap végén a futás után! Neked pedig, gyerekes szülőként még az az előnyöd is megvan, hogy mindezt sosem kell egyedül csinálnod: a gyerekek nem biztos, hogy lelkesen hosszútávfutnak, viszont nagy kedvvel fognak pl. fogócskázni. De bicajozni, görkorizni valószínűleg még lelkesebben fognak. 

Lehet persze nem mozgásos játékokat is játszani. Egy kitétel van csak: bele kell merülni. Vagyis nagyon kell csípni az adott tevékenységet. Ez lehet kézműveskedés, lehet kártya, társasjáték, szerepjáték, bábozás (igen, a színjátszás különböző formái is mind ilyen flowélményhez juttathatják az ember fiát/lányát!), vagy akármi - a lényeg, hogy szenvedéllyel, érdeklődéssel tedd.

Neked milyen olyan közös játékod van a családoddal, ami stresszoldónak is jó? Gyűjtsünk össze minél többet azoknak, akik még semmi ilyet nem próbáltak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése