2012. május 8., kedd

Májusi eső aranyat ér!

Igen, és nem csak a mezőgazdaságnak! Hanem Neked, a szülőnek, vagy éppen pedagógusnak is, mert a mostani, meglehetősen változatos és huzatos időjárást kihasználhatod a gyerek épülésére is. Fejlesztheted a megfigyelő képességét, a kézügyességét, no meg a feladattudatát is. Mindezt egy csapásra - a házi időjárásállomással. 

Ebben az időjárásállomásban az a szép, hogy házilag is elkészíthető, bár én még sosem csináltam meg. Ennek oka pedig nem más, mint hogy most találtam ki, ezért még nem volt alkalmunk a gyerkőccel elbíbelődni vele. Ellenben a mindenféle képet mutató időjárásunk annyira beindította a fantáziámat, hogy nem tudom most azonnal nem megosztani az ötletemet. Tehát elő a kezetekkel, néhány kellékkel és a fantáziátokkal, aztán adunk egy kicsit a környezeti nevelésnek is!

Igen, kell hozzá néhány dolog, de ezek jó része fellelhető otthon a pincében, padláson, sufniban, műhelyben, asztalfiók mélyén, vagy egyéb kincslelőhelyeken, és ami nem, az is zömében filléres dolog. (Kivéve a hőmérőt.) A másik, ami szépségdíjas az ötletben, hogy most megépítitek az alapot, aztán még később kiegészítgethetitek, turbózhatjátok, csicsázhatjátok - igény és ízlés szerint.

Kellékek: 
foto: freedigitalphotos.net
Na, ilyet nem fogunk csinálni!!!

  • némi faanyag - egy masszívabb rúd, pl egy kiszolgált seprőnyél is lehet, amire majd minden mérőeszközt felaggattok
  • kéziszerszámok - csak olyanok, ami apunak alapból megvannak
  • csavarok - ezekből is tutti ott áll apu szeeszámos ládájában legalább három marékra való különböző méretben
  • drót
  • színes papírok
  • hurkapálca
  • kis fémlap
  • textilzsák - ezt maradékanyagokból akár kézzel sem nagy cucc megvarrni, de egy kiszolgált frottírzokni is megteszi, ha az apu méretében van... :)
  • hőmérő (a legdrágább eszköz)
  • kalibrált pohár - nem feltétlenül kell ml-pontosságú, de egy kisebb, átlátszó műanyagból készült konyha mérőpohár is kiválóan megfelel a célnak
  • szélcsengő
  • ami még eszetekbe jut. 
Miből mi lesz? 

Ugye az már kiderült, hogy a rúd, léc, stb. lesz a lelke az egésznek. Erre lehet majd ráerősíteni minden mást, illetve így együtt lehet valahová leszúrni az egészet a kert, erkély, terasz, stb. egy megfelelő sarkába.

A textilzsáknak ha készítesz drótból egy karikát a szájára, remek szélzsákot készíthetsz.

A szélcsengő is a szél erősségét fogja mutatni, csak másféle érzékszervet igénybe véve. 

A színes papírokból, hurkapálcából szélforgót csinálhattok, de akár készen is megvehetitek. (Ez annyiból jobb is lenne, hogy ma már lehet elég erős műanyag forgókat is kapni, ezek időjárásállóbbak, mint a sima papír.)

A kis fémlap közepére, ha megkéritek aput, valószínűleg fúr egy akkora lyukat, hogy egy csavart bele tudtok hajtani. A kiálló csavarvég árnyéka pedig napóraként mutathatja a napsütés irányát, erejét. 

A hőmérő egyértelmű, hogy a hideget-meleget mutatja majd.

A kalibrált konyhai mérce pedig egy-egy eső után megmutatja, hogy éppen mennyi eső esett. 

A gyerek pedig ezután gyönyörködhet saját két keze munkájában, és jobban teszed, ha sürgősen veszel neki egy füzetet is, amelyben minden nap jegyezheti az aktuális időjárás állását. Vagy netán Exel-ben is a nagyobbak. 

Iskolában is tutti jól alkalmazható lenne nem szakrendszerű óra keretében (ja, bocs, olyanok már nincsenek), de talán néhány kolléga összefogása még így sem lehetetlen, és összedolgozhat a környezet-természetismeret-technika-fizika-földrajz szakterület. 

Te mit gondolsz erről? Megcsinálod? Jó ötletenek tartod? Ki nem állhatod? Jó hóbortnak gondolod? Írd le!

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Igen, nagyon jó ötlet! Bár kissé időigényesnek tűnik, most, hogy beteg a Kisfiam... tökéletes! (A szélforgót meg lehet csinálni műanyag-dossziéból, talán lefűző-"bugyi"-ból is, akkor jobban bírja a strapát.)
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. L. Ildi: szó se róla, az. Már az előkészületek is időigényesek, azért is próbáltam szétnézni, mi minden van itthon.

      Viszont most, hogy ilyen borongós az idő, kimenni amúgy sem nagyon lehet, valamivel meg csak jó lenne agyonütni az időt, arra talán jó, hogy lekössem vele a gyereket.

      Köszi a műanyag dossziés ötletet, érdemes kipróbálni szerintem is!

      Kicsi fiadnak jobbulást!

      :) Cs. :)

      Törlés