2012. június 12., kedd

Szünidőfrász - avagy támad az iskolai szünet 1. rész

Nem kevés anyuka szokott május végétől a nyári ruha mellé megelhetősen borús arckifejezést viselni, ennek oka pedig nem más, mint az, hogy egyre vészesebben közeleg az idő. A SZÜNIDŐ. Apu, anyu dolgozik, sokszor még a nagyi is, és ilyenkor jön a szünidő-frásznak nevezett érzés, hogy "Hová tegyem a gyereket?"

Jó hírem van: létezik erre egy kész stratégia. A még jobb hírem pedig az, hogy ezt most meg is osztom Veled. :)

Mint minden stratégiának, ennek is az a lelke, hogy előre gondolkodsz. Tehát nem elég csak abban gondolkodni, hogy most de jó lenne levenni a polcról a megoldást, mint az instant levesport, kicsit felkavarjuk vízzel, aztán kész. (Jelzem, olyan is az íze.) Ha becsületes húslevest akarsz csinálni, akkor Te is előkészíted a terepet: bevásárló listát írsz, elmész bevásárolni, aztán otthon előkészíted az alapanyagokat, és ha igazán jó húslevest akarsz, akkor bizony 2-3 órán keresztül gyöngyözteted lassú tűzön a levest is, meg a homlokod is. Az eredmény viszont tuttira kárpótol. Téged is, meg a családodat is.

foto: petervasara.hu
Valahogy így kell gondolnod a szünidőfrászt elkerülő stratégiára is. Nincs polcról levehető, mindenki számára érvényes instant és egyenmegoldás. Bizony komoly felderítő meló szükséges hozzá, amivel megalapozhatod a sikert. Itt is van, hogy mi minden kell hozzá:

1. Megelőző csapás a szünidőfrászra - avagy amit a szülők már jó előre megtehetnek, csak eddig még nem jutott az eszükbe...

Van itt egy-két dolog, amit jó előre el lehet, sőt kell is végezni, ha jót akarsz a gyereknek, no meg a saját idegrendszerednek - a lelkiismeretedről már nem is beszélve. Hogy ezt miért nem tesszük meg, és mirét csak az utolsó pillanatban kezdünk el kapkodni, azt csak a  jó ég tudja.
  • Ismerd meg a gyereked!
Na ja, ez lehet, hogy nagyon triviális, mert elvileg ugye Te vagy a saját gyereked apja/anyja, tehát Neked kell(ene) a legtöbbet tudnod róla. DE!

Tudod, hogy

- mik az életkorának megfelelő játékok, ismeretek, amik érdekelhetik, fejleszthetik? 
- mi a saját, egyéni érdeklődési köre? (Mármint a számítógépen kívül.) Ez az a pont, ami ha úgy veszem, tényleg hosszadalmas előkészítő munka, ugyanis évekbe kerül, mire fel tudod térképezni. Ugyanis Te is hatással vagy rá! Ha sok mindenre adsz lehetőséget a gyereknek, hogy kipróbálja, Te adod a kezébe a lehetőségeket, akkor a gyerek is sokkal hamarabb rájön, hogy mi érdekli igazán, mi az, amit majd a szenvedélyének nevezhet, és Te is. 
- kik a barátai? Férjem mesélte, hogy ő gyerekkorában mindig ment a haverokkal. Javarészt a közeli parkban csinálták a fesztivált, ami jórészt kerékpáros kaszkadőrmutatványokból állt (egy csonttörés rá a bizonyíték), de előfordult Tarzant megszégyenítő fákon ugrálás is (ezt meg egy másik csonttörés bizonyítja). Bár a haverok nem sokszor fordultak meg náluk, de anyósom azért azt pontosan tudta, hogy KINEK a fiával, lányával játszott éppen az övé. Szóval ha valami gázgéza lett volna, akkor mindig tudta volna, hogy kinek az ajtaján csengessen be a felelősségrevonás miatt. 
És azt is tudta, hogy nagyjából mit csinálnak. Még arra is rájött, ha netán marhaságot csináltak. Ugyanis egyrészt bizonyos mértékig ellenőrizte a páromat, másrészt rögtön lekáderezte a fia körül mozgó többi gyereket is: élből tudta, ki az apja/anyja, hol laknak, mivel foglalkoznak, milyen emberek (nagyjából), milyen szokásaik vannak. Ha ezt nem találta összeegyeztethetőnek azzal, amire ő akarta ránevelni a kisfiát, akkor simán eltiltotta tőlük. Szép szóval vagy büntivel, más eszközt nem használt.

Egy biztos, tudta, mikor kivel és mit csinál a gyereke. 

Te tudod? 
  • Építs kapcsolati hálót - Magadnak!
foto: freedigitalphotos.net
Ne üzletit, hanem gyereknevelésit. Később majd meglátod, hogyan és mire lehet ezt használni. Egyelőre elégedjünk meg annyival, hogy jobban jársz, ha elkezded gyűjteni az ismerősöket (is). 

Hol tehet szert szünidőfrász-releváns ismerősökre a mai kor szuperanyája? 

- ha van az ismeretségi körödben a Tiédhez hasonló korú gyerek szülője, akkor velük mindenképpen keresd az alkalmat a beszélgetésre, egymás jobb megismerésére.
- bár sok szülőnek nem tűnik vonzónak ez a lehetőség, szünidőfrász-kezelés szempontjából elsőrangú terep az ismerkedésre az ovis-iskolai osztályközösség szülői szektora. Nálunk az oviban működött ez nagyon jól, és oda-vissza alapon, majd meglátod azt is, hogy miért és hogyan. Egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy bizony rögtön új értelemt tudunk adni a szülői értekezleteken való részvételnek... :)
- ha valamilyen klubba, pl. aerobik, spinning, csillagász, vagy éppen sakk klubba jársz, ahol korodbeliek vannak, ott is nagy az esély rá, hogy a korodbelieknek hasonló korú gyerekeik vannak, mint a Tiéd. Beszélgess, ismerkedj, mert még jól jöhet a nyáron!
  • Építs kapcsolati hálót a gyereknek!
Ha már Te megalapoztad a saját ismeretségi körödet, akkor itt az ideje, hogy a gyereknek is csinálj egyet - olyan szünidőfrász-relevánsat. Valószínűleg a Te gyereked is képes magának saját baráti kört építeni. Most azonban az a lényeg, hogy olyan ismeretségi kört alapozz meg neki is, amelyik nyáron is hasznos lesz - kölcsönösen mindenkinek: Neked is, neki is, a haverjainak is, meg azok szüleinek is. Ezt meg csak Te tudod megtenni. 

Hol fogj neki?

- nézz szét a gyereked haveri körében! - ne ragadj le annál, hogy a gyerekeket megismered, valahogy próbéld megismerni a gyerekek szüleit is! Mindnyájatok megelégedésére. (Erről még később lesz szó.)
- hozd össze a gyereked olyan gyerekekkel, akiknek a szülei a Te ismeretségi körödhöz tartoznak! - na, itt jön jól a munkahelyi kapcsolat, az aerobik klub, meg a hasonló helyeken szerzett hasonló korú ismerős.
- járjon a gyerek közösségbe! - menjen a gyerek - érdeklődési körének megfelelően persze - edzésre, szakkörre, táncra, énekkarba, akárhová, ahol hasonló korú gyerekekkel lehet - Te pedig használd ki az adódó alkalmat, és beszélgess el az újonnan megismert gyerekek szüleivel!

Hol tarunk most?

Még mindig az előkészítésnél. Sőt még csak a hosszú távú előkészítésnél. A jövő héten pedig mindenre fény derül. 






2 megjegyzés:

  1. Itt a frász képekben: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d0P7bpylg8g

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó érzékkel elhelyezett reklám nálam... Ezért nem is töröltem... :)

      Törlés