2012. július 12., csütörtök

A pöttyös az igazi!

Gyerekkorunk egyik legsokoldalúbb játékszere, amelyet érdemes Nektek is újra felfedeznetek. Egyszerűen megunhatatlan, mert annyira sokféleképpen lehet vele játszani, és mert nemtől és korosztálytól függetlenül mindenki elkezd vele valamit játszani legkésőbb öt percen belül, mihelyst a keze közé kapja. Mi ez a titokzatos játék, ami ennyiféle varázslatra képes?

Hát a pöttyös labda!

Nem kell hozzá még túlfejlett gömbérzék sem, elég ha van valakinek két keze és két lába. Az sem gond, ha mindkettőből csak bal van. A labda lesz az, ami segíteni fog abban, hogy legalább az egyik jobb is legyen… Térbeli tájékozódási képességeket, testtudatot, irányok érzékelését kiválóan fejleszti. (Ezek mind nagyon jól jönnek ám az írástanulásnál például.) Egynémely esetben akár még az egyensúlyérzéket is, a reflexekről meg már ne is beszéljünk.

Mindez csak onnan jutott eszembe, hogy most éppen a Balatonnál csücsülök, és többnyire a vízben. Az első napon egy idő után viszont rendesen unni kezdtük magunkat a tóban, csak azért nem jöttünk ki, mert különben megaszalt volna minket  Nap. Aztán itthon elkezdtünk kotorászni a pincében, és ráleltünk egy régimódi lasztira. olyan igazi békebeli pöttyösre. Nem is kellett hozzá sok, és öt percen belül még a 68 éves édesapám és a 65 éves édesanyám is igen virgoncan hancúrozott a vízben, pedig csak egymásnak passzolgattuk a labdát, Aztán persze már cselesen is próbálkoztunk, a végén pedig tömény cicázásba fulladt a játék. Na, ott aztán elszabadult a jókedv, és mindenkiből kibújt a gyerek.

Vízben is lehet persze vízilabdázni, nálunk a sekélyebb déli parton – főleg a mostani vízállás mellett – még a lábtengó sem elképzelhetetlen. Nagyon jól fejleszti a lábizmokat és a rúgótechnikát az a tény, hogy a teljesen eltérő közegellenállású vízben indítod a rúgást, aztán a levegőben fejezed be. De ugyanez a gyakorlat a hasizmokat is remekül trenírozza, tekintettel arra körülményre, hogy eszement sokat lehet röhögni a közegek különbözősége miatt bemutatott rúgásnak induló, de piruettben végződő mozgássoron… J

Aztán persze újra felfedeztük magunknak a pöttyöst a szárazon is: falhoz dobálás különböző figurákban, labdapattogtatás a legkülönfélébb módokon, fejelgetés szólóban és párban, foci kapura játszva, háromszögelve, csak cselezésre kihegyezve, röplabda, kosárlabda, abban a pattogtatós labdavezetés, bátrabbak cselezéssel kombinálhatják… és a cica játék még a szárazon is működött. Ez meg aztán átcsapott kidobósba, aminek megint van vagy ezerféle változata, mi a legegyszerűbbet játszottuk, ez után a nap után már az is bőven elég volt…

Úgyhogy én megyek is erőt gyűjteni a holnapi strandoláshoz, mert holnap is visszük ám magunkkal a labdát… J

Te meg írd meg, hogy Nálatok otthon milyen labdajátékok dívnak, biztosan tudsz újat mondani nekem is… J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése