2012. október 10., szerda

Jön a tök!

Igen, sőt már itt is van! Nem csak azért, mert most van szezonja, hanem azért is, mert nálunk is kezd gyökeret verni a Halloween szokása, vele együtt pedig a töklámpások faragása. Úgyhogy itt az ideje, hogy ezt játék szintjén is kihasználjuk. 

Egész kis turnét lehet a tökre építeni, ráadásul olyan hosszút, hogy nem egy napi program lesz, ami így összejön, hanem gyakorlatilag egész októberre el vagytok látva elfoglaltsággal... :) Úgyhogy fogjunk neki!

foto: freedigitalphotos.net
  1. Menjetek el a piacra! - mini környezetismeretóra keretében barangoljatok a piacon. Jól nézzétek meg, milyen gyümölcsök, zöldségek vannak éppen aktuálisan ebben a szezonban. Ilyen formán a sütőtök sem fog kimaradni a szórásból. Ha szerencsétek van, kapásból sütőtököt is kaptok frissen, melegen a piacon, azt is érdemes kipróbálni ott helyben. Van annak egy varázsa, amikor a piacon eszi az ember fia/lánya a frissen sült tököt a csípős hidegben.
  2. Vegyetek tököt! - piacra nem csak nézelődni jár az ember, úgyhogy legyen is értelme, hogy ott vagytok: Halloween-ig vehettek még néhány alkalommal tököt, és otthon el is kezdhettek vele kísérletezni. Miért? Mert egyrészt többféle sütőtök van már forgalomban, nem csak a hagyományos kerek van forgalomban, hanem pl. a kanadai kolbásztök is (ami hosszúkás, kicsit a lopótökre emlékeztet a formája), és már a pár hónapos babák is megehetik, mert nagyon klasszul helyrerakja az emésztésüket (ha szorulásuk van, akkor azt, ha hasmenésük, akkor meg azt). 
  3. Süssetek! - csak simán is ki lehet sütni a tököt, aztán mindeféle verzióban ízesíteni. Érdemes már most kísérletezni, melyik jön be a legjobban a családnak, hogy Halloween-re már az abszolút kedvencet lehessen elkészíteni. Nálunk a férjem mindenféle fűszerezés nélkül, natúrban szereti a legjobban a sült tököt, a gyerekek már inkább némi cukorral megkaramallizálva, de a kicsi még fahéjjal megszórva is csípi. 
  4. Főzzetek! - ki mondta, hogy a sütőtököt csak sütni lehet? Ezer meg egymillió recept van arra, hogy a már kisült tököt mi mindenre lehet felhasználni: püréként köretnek, vagy éppen raviolit tölthetsz meg vele, de vegetáriánus egytálételt is lehet belőle csinálni. A Google a barátod, eszement sok receptet fog kihajítani, csak keress rá, aztán győzzetek válogatni!
  5. Faragjatok! - hát igen, kétségtelen, ehhez kell nem kevés fizikum, és csak akkor érdemes nekifogni, ha van legalább két egybefüggő órátok szabadidőként, amit erre rá tudtok áldozni. Viszont megéri! A gyerekek hihetetlen kreatívan tudnak rémisztőbbnél rémisztőbb tökarcokat tervezni, és amiben tudnak, lelkesen segítenek. Amikor kész, és beleteszitek a gyertyát is, akkor meg valami egészen különleges a hangulata a pislákoló narancsszínű fénynek.
      +1. Díszítsetek! - lehet tökkel, vagy töknek látszó tárggyal, pl. narancsszínű papírgirlanddal, töknek      
            álcázott polisztirolgömbökkel, stb. Ez arra az esetre jó, ha Halloween-re végképp elegetek lesz a 
            tököt a maga természetes valójában látni, ellenben még mindig szeretnétek valami értelmes és 
            tartalmas közös családi időtöltést Magatoknak. 

Szóval jöhet a tök!

Írd meg, Nálatok milyen tökös mulatságok dívnak ilyentájt, vagy éppen mi a kedvenc családi tökrecept!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése