2013. január 3., csütörtök

Szülinaposunk van!

Január harmadikán ünnepeljük Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéíró. A legtöbben verseiért, különösen gyerekverseiért szeretjük, mert a legtöbbünkhöz ezek jutottak el tőle. Nem ő tehetett róla: annak a nagy költőgenerációnak a tagja, amely mint pl. Weöres Sándor, Károlyi Amy, Zelk Zoltán, stb., nem kifejezetten tartoztak költői mondanivalójukkal az akkori hatalom birtokosainak kedvencei közé. Így aztán "felnőttirodalmat" írtak az asztalfióknak, gyerekverseket meg nekünk - hogy meg tudjanak élni.

Ez volt a mi szerencsénk... 

Mert így olyan gazdag, művészi igényességű és tényleg gyerekeknek szóló irodalmat hagytak hátra, amelyen még több generáció fog felnőni és szórakozni, ebben biztos vagyok.

Legtöbbünknek valószínűleg a Bors néni könyve ugrik be róla először, amelyet anno nagy sikerrel mutattak be megzenésített darabként színházban is. Az én gyerekem most kapta meg karácsonyra, azóta is rendszeresen nyúzzuk a könyvet. Elvarázsolta a mesevilág, hogy van átjárás mese és valóság között, hiszen csak a "hetedik emeletig" kell menni érte, hogy kiderült, ha van egy kis képzeletünk, még egy mai városban is megtaláljuk a varázslatot. 

A képért köszönet a book.hu-nak


Az meg külön tetszett neki, hogy ahogy olvastam neki, automatikusan elkezdtem énekelni a szöveget a színdarab nyomán... :D 

Ajánlom minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek, akik hozzám hasonlóan hálásak Nemes Nagy Ágnesnek ezért a meséért. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése