2013. január 10., csütörtök

Vízkereszt - avagy játsszatok, amit akartok... :D

Igaz, kicsit le vagyok maradva, mert vízkereszt napja január hatodikán volt, de szerintem ez a gyerekeket zavarja a legkevésbé... :) Minden gyerek szereti a mesét és a játékot, erre pedig a vízkereszt sok remek alkalmat kínál. 

Kicsit puskázok, nézzétek el nekem... :D de a Kerekítőn olyan klassz összefoglalót találtam, hogy én sem írhattam volna meg jobban.

A gyerekek szeretik a meséket, ez alól nem kivételek a bibliai történetek sem. (Megsúgom, karácsonyra az én gyerekem is Képes Bibliát kapott, ahol a legtöbb és legfontosabb bibliai történet képekkel illusztrálva megtalálható. Esténként azt olvasom fel neki, és nagyon élvezi: a történetek színesek, mozgalmasak, mivel ez "gyerekverzió", ezért számára érthető megfogalmazásban is vannak leírva, és utána jókat lehet beszélgetni a tanulságokról. Ajánlom ezt azoknak a családoknak is, amelyek ugyan nem vallásosak, viszont úgy gondolják, hogy a Biblia egyetemes irodalomtörténeti érték, és ismerete később - felsőtagozatban, középiskolában - még jól jön a gyerkőcnek.) 

Most pedig lehet mesélni a három királyokról is, mert vízkereszt az ő ünnepük is. 

"A napkeleti bölcsek vagy más néven háromkirályok: Gáspár, Menyhért és Boldizsár látogatása a gyermek Jézusnál. Az evangélium szerint a három királyok (akik napkeleti bölcsek, csillagjósok lehettek) a betlehemi csillag által vezérelve jöttek keletről Júdeába, hogy hódoljanak a zsidók újszülött királyának. Először Jeruzsálemben keresték, de Heródes király Betlehembe utasította őket; ott meglelték a kisdedet, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. A hagyomány szerint nevük Caspar, Melchior, Balthasar - Gáspár, Menyhért, Boldizsár - volt, tömjénadományukra a tömjénezés szertartása emlékeztet. Szimbolizálhatják egyes vélemények szerint a világ korábban ismert három kontinensét is (Európa, Ázsia, Afrika). Ezt támasztja alá az, hogy a középkortól kezdve a harmadik királyt szerecsennek ábrázolták. Nevüket „Gáspár, Menyhért, Boldizsár”-ként a IX. század óta említik, viselőik pedig mind január 6-án ünneplik névnapjukat." 

Ehhez pedig régen a háromkirályjárás, más néven csillagozás nevű játékos, ééééés itt jön a kedvenc részem(!!!), adománygyűjtő szokáskapcsolódott.

"...Vízkereszt ünnepéhez tartozott a háromkirályok megjelenítése, a háromkirályjárás, más néven csillagozás szokása is, mely előbb a vízkereszti házszentelés része volt, majd önálló adománygyűjtő szokás lett. A házról házra járó fiúgyermekek, ritkábban leányok jellegzetes viseletdarabja volt a díszes süveg, fontos kellékük a többnyire kiugratható szerkezetre szerelt csillag. A lejegyzett szokásváltozatok egy részében már csak a szereplők elnevezése sejteti, hogy a háromkirályjárás valamikor dramatikus jellegű játék volt. Többnyire már csak az adománykérő, ünnepköszöntő háromkirályjárás változatait ismerjük. Általában vízkeresztkor (vagy karácsonykor) és újévtől vízkeresztig jártak. Történeti adatok a 16. század óta szólnak a csillagénekről és a csillagozásról, és egyes vidékeken a mai napig is járnak gyermekek a kirúgatható csillaggal háromkirályok képében köszönteni. A háromkirályjárás egyetlen állandó motívuma az ún. csillagének, melynek „Szép jel és szép csillag” kezdetű, refrénszerűen visszatérő soránál ugratják ki a faszerkezetű csillagot."

Ez pedig kimeríthetetlen tárháza a mulatságoknak!

1.Gyártsátok le a kiugratható csillagot!

Igaz, kell hozzá ügyesség, de hátha aput is rá tudjátok venni, hogy részt vegyen a buliban... :D 

foto: kerekito.hu 

2. Készítsetek háromkirályok jelmezeket!

Például ilyeneket (csak a korona, a palást és abot kell hozzá):

foto: kerekito.hu

3. Tanuljátok meg a csillagozó énekeket, és énekeljétek el!

Mondjuk, ezt itt:

foto: kerekito.hu 
2.
Hol vagy, zsidók királya?
Mert megjelent csillaga.
Betlehemben találják,
szép Jézust körülállják.
Refr.
3.
Kérjük a szép Szűzanyát,
kérje értünk szent fiát,
hogy békességben tartson,
ellenségünk ne ártson.
Refr.
Gombos (Bács-Bodrog). Kiss L., 1939. 


4. Játsszátok el a háromkirályok látogatását! (Ehhez a gyerekek babáit, plüssállatait is igénybe vehetitek. :D) 

5. Mivel a vízkereszthez ezerféle időjárási jóslat kapcsolódik, próbáljátok meg ezek alapján megtippelni, milyen idő lesz az évben később! Hogy ki milyen jóslatot tart valószínűnek, azt írja le, tegye egy borítékba, aztán a borítékokat csak akkor nyissátok ki, amikor a jóslatnak már "működnie" kell! Mi idén próbáltuk ki ezt először, de én már most jókat mosolyogtam, amilyen jóslatot Julcsi írt... Ha még be is jön, akkor igen fura időjárásunk lesz ebben az évben, az szent! :D

Kis ízelítő az időjárási jóslatokból: 
„Ha vízkereszt vizet ereszt, izikedet padra rekeszd” – mondják Berettyóújfalun. „Ha vízkeresztkor megcsordul az eszterhéj, az íziket rakjátok el, mert hosszú lesz a tél” – hangzik a rigmus hegyközi változata. Az ízik (takarmánymaradék, nádtörmelék, kukoricaszár) fűtésre is szolgált. Hideg idő esetén a korai tavaszban reménykedtek. Kelenyén a nyári csapadékmennyiségre jósoltak: „Ha a pintyőke ilyenkor itt (ivott) a kerékvágásból, akkor lett elig esső a nyáron.” A tápaiak szerint, ha ezen a napon süt a nap, hosszú lesz a tél.
A bukovinai Józseffalván azt tartották, hogy ilyenkor fonni kell, mert akkor hosszabbak lesznek a kolbászok. A délvidéki magyar falvak vízkereszti időjárással összefüggő termésjóslásai így szólnak: „Ha esik az eső, férges lesz a mák. Ha hideg van, rossz termés várható. Ha csorog az eresz, hosszú télre kell számítani. Ha fúj a szél, szerencsés lesz az év. Ha fagy, soká tavaszodik, ha enyhe lesz az idő, hamar jön a tavasz. Ha a kerékvágásba víz fakad, jó termőidő várható.”


Jó játékot vízkeresztkor is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése