2013. február 27., szerda

Idegenvezetők napja

A múlt héten már megemlékeztem február 21-ről, a nemzetközi anyanyelvi napról. A dolog szépséghibája az, hogy ugyanerre a napra esett az idegenvezetők világnapja is, vagyis erről most kénytelen vagyok egy hét múltán írni... (Elnézést kérek minden idegenvezetőtől!)

Elnézegettem ezt a jeles napot, és arra gondoltam, hogy hogyan lehet ezt játékra használni. Na, onnantól aztán már nem is volt megállás, mert a fantáziám beindult, remélem, Nektek is meg fog, és kommentáradatban :D fogjátok megosztani, hogy Titeket mi mindenre inspirált ez az alkalom.

Fantáziaországban jártam


Ehhez tényleg nem sok minden kell, a legfontosabb ugyanis a gyerek fantáziája, az szabja meg az eszközigényt is... 

foto: freedigitalphotos.net
A gyerek  - és vele együtt akár Te is :D - elképzelhet magának egy országot, ahol majd élni szeretne felnőttként (vagy akár már most is) a családjával. Ez lehet olyan ország, amelyik létezik, de kitalált is. Ha kitalálja, akkor sem kell korlátokat szabni, lehet olyan, amelyik egy ideális országot ábárzol, hogy de jó lenne, ha ilyen is lenne a Földön, de lehet olyan is, amely egy párhuzamos dimenzióban létezik, pl. Meseország, vagy Fantáziaország, ahol a varázslat sem számít fura dolognak. 

Ha már kitaláljuk az országot, akkor nyugodtan ki lehet találni az ország
  • földrajzát (képzeld csak Magad elé Petőfi János vitézét, ahol a magyar huszárok bejárták a félvilágot, de valamiért India Franciaországgal volt határos)
  • növényeit
  • állatvilágát
  • társadalmát
  • gazdaságát
  • kultúráját
  • közlekedési rendszerét
  • oktatási rendszerét, stb.
szóval ezerféle dolgot, ami alapból jellemez egy országot. 

Hogy lesz ebből játék? 


Úgy, hogy láthatóvá teszitek!

Térképet rajzoltok, amire vagy lerajzoljátok a legfontosabb és legnevezetesebb földrajzi pontokat (pl. a Nyugalom tengere, vagy a Négyszögletű Kerek Erdő, esetleg az Óriások Hegye - csak hogy legyen már benne egy saját szerzemény is), vagy kivágott képekkel jelölitek meg ezeket a fontos pontokat a térképen. 

Útikönyvet is készíthettek, amelyben részletezitek, milyen nép lakja az országot, hogyan élnek, milyen a művészetük, kultúrájuk, hagyományaik, állataik, stb. Akár az útikönyvbe is, de külön is leírhatjátok azokat a meséket, történeteket, amelyek ennek az országnak a lakóiról, őseiről szólnak. Elkészítehetitek egyik-másik eszközüket, pl. kancsókat, varázsporos zacskókat, stb.

Ha ez mind megvan, akkor jöhet a kiállítás és idegenvezetés - közben pedig a játék ebben az elképzelt országban: milyen lehet ott iskolába járni, milyen lehet egy nap a Nyugalom tengerének partján, hogyan készítik az ország lakói az aranyalma-bort, stb. 

Járjátok be az egész országot, és többször is utazzatok oda! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése