2011. április 12., kedd

Környezetvédelem és játék

Sok mániám van. Az egyik az olvasóvá nevelés, a másik a pénzügyi nevelés. És van még egy: a környezeti nevelés.

Éppen ezért kutatok mindig olyan játékok, oldalak után, amelyek még ezt a nehéz, de nemes küldetést is felvállalják. Most ezekből kapsz egy egész kis gyűjteményt, használd egészséggel!


Ovisoknak, kisiskolásoknak való honlap a www.tengerecki.hu. Tolmácsi Ági nagyot alkotott, amikor GYES-es anyukaként létrehozta az oldalt. És nem egyszerűen egy olyan oldalt csinált ám, ahol kísréletek, játékok, versek, mesék, dalok, kézműves elfoglaltságok leírásai vannak a természetről, a természettel kapcsolatosan. Nem. Ági képzőközpontot is csinált, hogy akár minden oviban lehessen Tengerecki oktatás, szakkör. Ági ugyanis pedagógiai rendszert alkotott. Kereket, egészet.

Nagyobbaknak való játék a Carbon nyomozók. Ráadásul a játéknak három évre való küldetése is van:
  • nemzetközi játék lévén össze akarja kötni az európai iskolákat, hogy együtt lassítsák a klímaváltozást,
  • fent akarja tartani a figyelmet, sőt ösztönözni is akarja a diákokat, hogy energiatakarékos módon bánjanak mindennel a környzeteükben, mert ezzel is csökkentik a széndioxid-kibocsátást
  • és támogatni akarja a tanárokat is, hogy a széndioxid-kibocsátás a rendes tanterv része legyen, beépüljön abba, tehát a gyerekek ne csak véletlenszerűen halljanak erről.
Mindehhez nem árt akciótervet készíteni a sulinak, de ehhez segédanyagokat, és széndioxid-kalkulátort is kapnak az oldalon.

És van még valami, szintén iskolásoknak: a U4Energy.eu. Ez is uniós verseny, amelyikben az iskolák az energiafogyasztással kapcsolatos feladatokat oldanak meg, és energiatakarékos teljesítményeiket bizonyíthatják, ezzel versenyeznek.

Szóval van miből válogatni, de kétségtelen tény, hogy kell némi kreativitás is hozzá. Ha ovis a gyerek, akkor főleg a szülőktől, na meg az óvónőktől is, az iskolások esetén meg a tanároktól. De ha belevágtok, hidd el, a legtöbb kreativitást a gyerekek fogják beleadni a projektbe.

Csak győzd követni őket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése