Ki a kakukk ez a nő?

Kedves Olvasóim!Himer Csilla vagyok, egy lassan negyven éves, három gyerekes anya és feleség, aki éppen a családjának köszönhetően kezdett el blogolni.

Eredetileg ugyanis képzettségem szerint kereskedelmi üzemgazdász, szakmám szerint pedig (leginkább) logisztikus vagyok. Azért leginkább, mert gyakorlatilag törvénytelen szakma gyakorlóján, akasztott emberen, és második világháborús, harcoló német alakulaton kívül minden voltam már...

Mi közöm akkor a neveléshez, ami a blog témája? Elsősorban a gyakorlat. Nemcsak szülőként, hanem érdeklődő, immár félművelt laikusként, akinek azért volt már szerencséje az életben néhányszor tanárként is kipróbálni magát.

Bár rengeteg könyvet, internetes oldalt, e-bookot, tanulmányt elolvasok, és tanfolyami keretek közt sem vagyok rest képezni magam (azért nem egyetem, vagy főiskola, mert az egyelőre nem elérhető), azért mégis a gyakorlati tapasztalat marad az elsődleges tudás számomra. Hiszen minden elmélet annyit ér, amennyit a gyakorlatban hasznosítanak belőle. Úgyhogy nálam nem lehet olyan tanult elmélet, amit össze ne vetnék a gyakorlattal - vagyis hogy azt ki ne próbálnám.

Éppen ezért a blogban szereplő módszerek, játékok mind kipróbált, tesztelt dolgok. Mégsem adhatok rájuk garanciát. Hogy miért? Mert minden gyerek, minden család más. Nincsenek holtbiztos tippek, módszerek. Ami bejön az egyiknél, nem biztos, hogy működik a másiknál. Ezt is a tapasztalat mondatja velem: egyáltalán nem biztos, hogy a három gyerekem közül mindegyiknél ugyanazon a módon vagyok képes elérni, hogy segítsen nekem pl. a házimunkában.

Éppen ez a felismerés vezetett arra a következtetésre, hogy a szülői hivatásnál kevés kreatívabb elfoglaltság létezik a Földön. Ez azonban ne riasszon el senkit: a kreativitás is tanulható, de legalábbis fejleszthető.

A másik nagy felismerésem, ami a három gyerek terelgetése közben született, hogy a stresszlevezetés, a hisztikezelés, a tanulási módszerek, technikák csiszolása, vagy akár a testvérféltékenység kezelésének legjobb módja a játék. Játszani mindenki szeret - kortól, nemtől, nemzedéki szakadéktól függetlenül. Ha még képesek vagyunk elmélyülten is játszani, akkor még a felnőttek is képesek feloldódni, elszakadni a stresszforrásoktól, empatikusabban viselkedni a gyerekeikkel. Akkor meg miért is ne használnám ezt ki?

Ha tehát van ilyen irányú igényed, affinitásod, hogy Te is szeretnél (elég) kreatív és játékos szülő/pedagógus lenni, akkor gyere velem, kalandozzunk együtt a gyereknevelés roppant tág területén, és osszuk meg egymással, ki mit gondol pl. az olvasóvá nevelésről, vagy az iskolai stressz kezeléséről, netán a férfiak megmentéséről!

Szeretettel "útitársad":

:) Csilla :)

U.I.: Többet rólam itt olvashatsz.