2012. június 19., kedd

Szünidőfrász - avagy támad az iskolai szünet 2. rész


Nem kevés anyuka szokott május végétől a nyári ruha mellé megelhetősen borús arckifejezést viselni, ennek oka pedig nem más, mint az, hogy egyre vészesebben közeleg az idő. A SZÜNIDŐ. Apu, anyu dolgozik, sokszor még a nagyi is, és ilyenkor jön a szünidő-frásznak nevezett érzés, hogy "Hová tegyem a gyereket?"

Jó hírem van: létezik erre egy kész stratégia. A még jobb hírem pedig az, hogy ezt most meg is osztom Veled. :)

Ha már túlvagy a megelőző csapások okozta örömökön, akkor itt az ideje a konkrét, a stratégiában jól meghatározott lépések megtételére is. Most következik ugyanis a megvalósítás előtti utolsó fázis

a tervezés


Ajánlatos ennek mér áprilisban, de legkéősbb m,ájusban nekifogni, hogy mindennek meglegyen a kifutási ideje. Elsősorban azért, mert
foto: freedigitalphotos.net
  • a jó helyeket időben le kell foglalni (pl. táborokban, játszóházakban, stb.) - és április táján indul meg a jelentkezési szezon
  • az erre való pénzt is elő kell tudni teremteni - talán áprilisban még nem vagy erről olyan nagyon lemaradva. Persze ha több százezret érő külföldi táborozást néztél ki a gyereknek, akkor már jóval hamarabb el kell kezdened a gyűjtögetést... :)
A tervezés legjobb része pedig az, amikor

bevonod a gyereket is!


Ez mindenképpen szükséges, ha nem akarod azt, hogy egy kazal pénzt úgy adj ki, hogy a gyerek úgy jöjjön haza, még csak jól sem érezte magát... Amikor a gyerekkel válogattok a felderített lehetőségek közül, két nagyon fontos szempontot tarts szem előtt, amivel a gyereked is tutti, hogy nagyon egyet fog érteni:
  • szelektáljatok a gyerek érdeklődési köre szerint - tényleg az a lényeg, hogy érdekelje a szórakozási lehetőség, és élmény legyen neki.
  • szelektáljatok a gyerek társasága szerint - a gyereknek fontos szempont ám az is, hogy ilyenkor hová mennek a haverok. Igen, tudom, a nyári elfoglaltságok egyik lényege az is lenne, hogy új ismeretségeket köthessen a gyerek. De az ismeretségi kör szélesítése mennyivel könnyebben megy, ha van valami-valaki ismerős is a közelben! És igen, ez eddig szép és jó. De itt kell nagyon észnél lenni! Az ugyanis, hogy hová mennek a haverok, nem lehet az egyedüli kritérium a nyári program kiválasztásánál! Ha a haverok pl. focitáborba mennek, pedig a fiad viszolyog a bőrlabdától, akkor csak a társaság kedvéért ne menjen oda, mert garantált a tábor teljes időtartamában elszenvedett folytatólagos kudarcélmény. 
Ezek után természetesen még sok egyéb más szempont szerint is lehet szelektálni, pl.:
  • a többi családi programmal mennyire ütközik az időpontja
  • mennyibe kerül - megengedhetitek-e Magatoknak, stb.
  • milyen messze van - kell-e utazni oda, és ha igen, mennyit és hogyan, az mennyibe kerül?
  • stb.

Na, és milyen lehetőségeid vannak?


foto: sxc.hu
Konkrétan milyen ötletek jöhetnek szóba arra, hogy hová is tedd a gyereked?
  • bentlakásos táborok 
  • napközis táborok
  • játszóházak, családi napközik
  • családi-baráti felügyelet (egyik héten egyik anyuka vigyáz a gyerekekre, másik héten a másik, és így tovább - ezért gyűjtöttél ismerősöket, igaz?)
  • nagyszülők - valószínűleg ők is dolgoznak mág, ha csak tehetik, de az is elképzelhető, hogy szabadságuk alatt nekik az a legnagyobb öröm, ha az unokákkal együtt lehetnek... Érdemes ezt megbeszélni velük.
  • együttműködést keresni a helyi ovival, sulival, művelődési központtal - elég, ha csak egy jó ötleted van, nem biztos, hogy Neked kell megvalósítani is. De ha abba is be tudsz segíteni, az sem baj: ha úgy veszed észre, hogy nincs program, akkor csinálj, és vond be azokat is, akiknek megvannak az eszközeik is arra, hogy egy ilyet levezényeljenek! (Nem légből kapott, nálunk is előfordult már, hogy egy anyuka ötletére valósult meg egyik-másik program.)
Azt hiszem, van min gondolkodni így az utolsó pillanatban. Ha van véleményed, tapasztalatod, akkor azt ne tartsd Magadban, hanem oszd meg itt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése