2012. január 17., kedd

Mit lehet csinálni ilyen időben???

Szerintem sokan vagyunk, akiknek a gyereke(i) egyszerűen csak unják magukat, meg az időjárást. Hol süt a nap, hol meg esik valami - és ha ez csak a hó lenne, talán még nem is lenne olyan nagy baj. Hol enyhébb az idő, hol meg még a sár is megfagy. (Nálunk ma délelőtt is egyszerre sütött hétágra a nap, és szakaddt sűrű pelyhekben a hó. Az eredmény persze rögvest megjósolható: azonnali olvadás. Fél óra múlva Nap balra el, és vissza a hideg, úgyhogy most fagy...) 

Mi a fenét lehet ilyenkor csinálni??? 

Ha a gyerekek kicsit kevesebb időt töltenének olyan dolgok társaságában, ill. olyan dolgok művelésével, amit készen kapnak, és nem kell hozzá megmozgatniuk a fantáziájukat, akkor ez nem a szülők gondja lenne. Megoldanák a gyerekek maguk is. (Sokszor meg is oldják, csak nekünk nehéz kivárni...:))) Pedig még mindig megy nekik...:)

Két lehetőséged is van: 
  1. vagy bent maradsz a gyerekkel, de ezt nem ajánlom, hacsak nem szakad jeges eső és/vagy fúj fagyos szél, mert a gyereknek kell a mozgás - ráadásul ha csak lehetséges, akkor a friss levegőn
  2. mégis csak kimentek, és odakint csináltok valamit. Persze, sokkal szebb és jobb, ha napfényben teszitek mindezt, de ha mindig arra vártok, akkor a gyerek sosem lesz kint a levegőn.
A jövő hétre hagyom a benti játékokat, és ez nem véletlen: ne féljetek az időjárástól, menjetek ki bátran akkor is, ha nem kifogástalan az idő!

Szóval szitu: tél kellős közepe, erősen változó idő, a télbe lassan belefáradó gyerekek és szülők. 

Mit lehet csinálni ilyenkor?
  1. kiküldöd a gyerekeket, és kész, Te letetted a feladat gondját, nem foglalkozol többet azzal, hogy mit is játsszon a gyerek. Hidd el, a gyerekek hamar feltalálják magukat. (Szülőként ezt is szoktam javasolni a legtöbb szülőtársamnak.) Kell az önállóság a gyereknek ezen a téren is. 
  2. tarts odakint is olyan dolgokat, amik izgatják a gyerek fantáziáját, vagyis ő maga akar kimenni hozzájuk! Bocs, ezt nem tudtam jobban megfogalmazni. Pedig az első, ami ezzel kapcsolatban eszembe jut, az a kutya. Ha vagy olyan szerencsés, hogy olyan helyen laksz, hogy kutyát, macskát tarthatsz, akkor tedd ezt meg! Ennek több haszna is van: egyrészt a gyerek szívesen megy ki játszani a házi kedvenccel, másrészt rá lehet venni arra is, hogy vegyen részt az állat ellátásában, amivel pedig felelősséget tanulhat. Egy kitétel: türelmes, gyerekbarát fajtát válasszatok! Kutyából talán könnyebb ilyenre találni, de a macskák sokkal önállóbbak és önfejűbbek is, nem biztos, hogy mindegyik élvezni fogja, a kicsik a szájukba nyúlkálnak, hogy úgy fordítsák ki őket...
  3. nagy dolgokra nem kell gondolni, hogy kint kell tartani őket: egy fellógatható kerti hinta, egy fára, vagy a ház egy pontjára fellógatott kötél is nagyon jó játék lehet - még télen is. Hidd el, a kötéllel még a mostani gyerekek is játszanak Tarzant - különösen, ha látták a rajzfilmet is. 
  4. nem tudom, milyen lehetőségeid vannak kertileg, de ha van saját zöld meződ, akkor azt igyekezz úgy kiakítani, hogy tele legyen zeggel és zuggal. Iszonyú jókat lehet játszani ezekkel: a bújócskától kezdve a fogócskán át a toronyba zárt királylány megmentésén keresztül az akadályversenyekig mindent. A zegzughoz sem kell sok minden: a fa és a bokor elég. Ha ez nincs, vagy még nem elég nagyok, akkor Ti is tehettek ki a kertbe ezt-azt (pl. papírdobozokat). Ennek nagy hátránya, hogy mindig ki meg be kell hurcibálni őket. 
  5. építsetek dobozembert! Ha már szóba került a papírdoboz, akkor nyugodtan elővehetitek azért is, hogy hó híján dobozembert készítsetek. A gyerekek ezt úgy díszítik, adjusztálják, ahogy nekik tetszik. De ha nagyon akarják, akkor ők is belebújhatnak, és megszemélyesíthetik a dobozembert.
  6. na és persze ott vannak a sportok. Ha hó ugyan nincs, de van hideg, mehettek korcsolyázni. Ha meg még hó is akad, akkor jöhet a szánkó, a síelés is. 
  7. ha csak annyi hó esik, hogy legalább a hóesés okán némi tél feelingetek legyen, akkor pedig elmehettek hópihe-vadászatra. Ezt ugye hagyományosan úgy játsszák, hogy a kiszemelt hópelyhet a kinyújtott nyelveddel kell "elkapni". De ha van rá ötletvariáció, akkor azt írd meg a kommentek között! (Tutti van...:)))
  8. télen nem sok dolga van az ember fiának/lányának a kertben, úgyhogy a ketészkedést mint játékos időtöltést nem javaslom, ellenben a kertben, parkban mindig vannak madarak, kisebb állatok, amelyeket meg lehet figyelni. Sőt akár állatos totót is lehet játszani. Előre összeírjátok, milyen állatok fordulhatnak elő a kertetekben, a parkban, aztán lehet strigulázni odakint, hogy ki melyikből hányat látott. Mindezt adott idő alatt. A végén lehet győztest hirdetni. El sem hinnéd, mekkora futkosás lesz, hogy minél több állatot találjanak. Igaz, menet közben majd rájönnek arra is, hogy az eredmény szempontjából előnyösebb, ha nem rohangásznak, és kiabálnak, de erre hadd jöjjenek rá maguk... :)))
Két javaslat még: 
  • meleg ruhát adj a gyerekre, ami azért mégis jól szellőzik,
  • és olyat, amit nem sajnálsz, ha koszos, sáros, latyakos lesz - netán kiszakad.
Jó szórakozást ebben a semmilyen időben is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése