2012. július 24., kedd

Segítség, nem haladok a gyerektől!!!

Most, hogy nyár van, nem kevés anyuka van abban a gondban, hogy az ovi, bölcsi, suli nem üzemel, a gyerek otthon, és bár anyunak haladnia kellene a dolgaival, mégsem tud, mert ugye ott a gyerek. Mielőtt bárki azt mondaná, hogy ez nem is gond, az még nem próbált egyszerre a gyerekkel foglalkozni, háztartást vezetni, meg közben otthonról pénzkereső munkát végezni. Azt ugyan mondhatja, hogy ez nem jellemző, de szerintem egyre többeknél ez a helyzet: vagy azért, mert alapból otthonról dolgozik, vagy azért, mert muszájból haza vitte a melót.

Szóval szitu adott: házimunka plusz gyerek (esetleg még pénzkereső melóval kiegészülve)... Hogyan lehet mindezt együtt? 

Leginkább is sehogy. Két dolgot tehetsz, ami szorosan együtt jár:
  1. jó előre megtervezed a napod, mikor mit fogsz csinálni, az nagyjából mennyi időbe telik, és ezekhez az időhatárokhoz még próbálod is tartani Magad;
  2. jó előre eltervezed azt is, hogy mivel kötöd le a gyerekeket addig, amíg Te elfoglalod Magad a munkákkal.
Nálunk is sok minden előkerül ilyenkor, még akkor is, ha kint éppen esik az eső (mint pl. most is):
  • görkorcsolya
  • mesenézés
  • önálló olvasás
  • rajzolás és egyéb barkácsolás
  • játék a kutyával (esőben a teraszon)
  • időnként némi számítógépes játék (elsősorban valami készségfejlesztő)
  • babázás - fiúknál általában ez szokott lenni az autózás
  • kirakók
  • ugrálókötelezés
  • közös főzés (két legyet egy csapásra)
  • jó idő esetén aszfaltrajzolás, ugróiskola, labdázás, foci a kutyával a kertben, stb.
Ezek többnyire egyedül is játszhatóak.

Ettől függetlenül nem árt, ha fél órás időközöket beiktatsz a napodba, amikor tényleg a gyerekkel foglalkozol. Ez lehet egy rövid társasjáték, vagy kártyázás, netán közös rajzolás, vagy csak egy mese felolvasása. A lényeg, hogy tudd azt mondani a gyereknek, hogy most egy kicsit játssz egyedül, de mikor az órán ide ér a nagymutató, akkor jövök, és egy kicsit együtt játszunk. Így Neked is kiszámítható az időd, meg a gyerek is tudja, hogy érdmees várnia. Nálunk most éppen önálló meseolvasás van műsoron, ezért tudok blogolni. 

Holnapra valami mással kábítom el: elkezdem vele az íráselemeket gyakorolni. Előírok neki egy nagy alakú sima füzetet, mire teleír vele gyakorlásképp egy oldalt, egy fél blogbejegyzéssel megvagyok... 

De például lehet neki akadálypályát is készíteni, azzal is elvan egy darabig. Ehhez adhat némi ihletet ez a video is, nekem is erről jutott eszembe, hogy lehet akadálypályán is végigszalajtani a gyereket... :)



Szóval némi tervezés, és rákészülés, de annál nagyobb megtérülés időben. És a gyerek is elégedett, hogy foglalkoztál vele. Nem is keveset... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése