2012. december 29., szombat

Szilveszter a gyerekkel


A szilveszter a bulik ideje, sokan el is mennek valahová szórakozni. Ide a lehető legritkább esetben viszik magukkal a szülők a gyerekeiket. De mi van akkor, ha házi bulit rendeztek, ráadásul gyerekes családok jönnek össze? Maradtok a hagyománynál, és a gyerekek és felnőttek "jól bevált" elkülönülésére alapoztok, ami valljuk be őszintén, csak a felnőttek számára válik be jól, a gyerekek többnyire duzzognak miatta, vagy szakítotok ezzel a megszokással, és a gyerekek kedvére is tesztek, amikor végre közös lesz a buli szilveszterkor?


Erre a legjobb alkalmat természetesen most is a játékok adják, méghozzá van a játékoknak egy olyan csoportja, amelyet a gyerekek már akár 5-6 éves kortól is képesek játszani. A partyjátékok legtöbbje ugyanis ilyen.

A legismertebb ezek közül talán az Activity, ahol a kicsik kedvéért lehet annyi könnyítést adni, hogy kerüljük az írást, a betűhasználatot, illetve eltekintünk a nagyon szoros időkorláttól. Egy biztos: ha a gyereknek sikerül ráhangolódni, nagyon aranyos gyerekszáj-meghatározások bán lehet részünk...

foto: freedigitalphotos.net
A másik, ehhez nagyon hasonló játék, az Amerikából jöttem, ezt talán még a gyerekeknek sem kell bemutatni, és jó eséllyel még a felnőttek is emlékeznek rá.

Az üzenetlánc szintén nagyon szórakoztató lehet. A lényege, hogy egy nem túl hosszú és bonyolult mondatot kell mindig suttogva továbbadni a mellettünk ülőnek. Fontos, hogy akinek a fülébe suttogják a mondatot, az nem kérdezhet vissza, nem ismételtetheti meg a mondatot, tehát érdemes hegyeznie a fülét. Ha nem volt értelmes számára a hallott mondat, akkor sem szakíthatja meg a láncot, akkor azt kell tovább suttognia, amit hallott. Nagyon vicces figyelni az egyre döbbentebb arcokat, ahogy halad a láncban az üzenet, majd a végén azt is, ahogy a legutolsó a láncban feláll, és hangosan elmondja, hogy mi is jutott el hozzá. A legnagyobb röhej viszont akkor szokott kitörni, amikor ezek után a láncot kezdő is feláll és hangosan, érthetően elmondja, mi volt az eredeti mondat... Félelmetes hogy már 4-5 átadással mekkora torulást vagyunk képesek elérni.

Az ügyességi játékok külön kategóriát képviselnek - legyen szó lufiborotválásról, tejbegrízevésről kanál és kéz nélkül, vagy éppen a másik bekötött szemmel történő megetetéséről... Ide tartoznak a célba dobós játékok is: nem csak a darts, amit csak nagyobb gyerekeknek ajánlok, hanem pl. az is, amikor ping-pong labdával kell eltalálni az üres műanyagpoharat.

Bár ez már komolyabb előkészületeket igényel, nagyon jó játék lehet kicsiknek és nagyoknak is a kincskereső játék. Itt aztán lehet keresni, nyomozni, rejtvényt fejteni, az egyes keresési állomásokon hülyébbnél is hülyébb feladatokat adni, na és persze versenyezni. Ehhez ki sem kell mozdulni  otthonról - akármilyen kicsi is a lakás. Kell ennél több szilveszterre?

Remélem, most már a Te fantáziád is elszabadult, és egy egész estét meg tudsz tölteni játékkal.

Ehhez jó szórakozást, utána pedig játékokkal teli, boldog újévet kívánok!

U.I.: engedd meg, hogy ünnepeljem egy kicsit saját magam is... :))) 

Ez volt a Játékos nevelés blog 200. bejegyzése!!! 

Remélem, még néhányszor 200 bejegyzés után is itt leszel még, és olvasol. Köszönöm az eddigi figyelmed is, igyekszem rá ezután is érdemesnek lenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése