2012. május 15., kedd

Szülinapok kazalban

Nálunk a május a tipikus családi ünnepes hónap (van még ilyen, a július), ugyanis 16-án a férjemnek, 18-án az apukámnak van szülnapija, mindezt pedig tetézi Julcsi névnapja 22-én. Tehát itt a ragyogó alkalom, hogy a hónap közepe táján bulizzon az egész család - végkimerülésig...
Nem tudom, ki hogy van vele, de amennyi dátum van a családban név- és születésnap okán, nem ártott már valami rendszert vinni a dologba, különben totál káosz volt az egész, az ajándékozás pedig nem esett kifejezetten az öröm kategóriába. Így aztán a magam kis rendszerező agyával elkezdtem stratégiát gyártani - még az ajándékozásra is...

Ajándékozási stratégia á la Csilla

Na, nem kell hadműveleti méretű dolgora gondolni. Összesen csak arról van szó, hogy a naptáramba már egy hónappal hamarabb be van írva, hogy kinek mikor van az esedékes ünnepe, így még van elég időm arra, hogy vagy kitaláljam és megvegyem, vagy kitaláljam és megalkossam az ajándékot. 

Hogy aztán alkotás vagy vásárlás lesz-e a dologból, az már tényleg csak attól függ, hogy mennyi időm van, mennyibe kerül megvenni vagy megcsinálni, mennyi utánajárás beszerezni vagy az ajándékot, vagy az alkatrészeit. Ezen kombináció osztva az éppen aktuális munka- és egyéb programjaimmal kiadja, hogy veszek, vagy készítek. 

foto: freedigitalphotos.net
A másik, ami nálam jól bevált, és lehet, hogy ettől kiverem a biztosítékot néhány embernél, hogy vagy úgy választok ajándékot, hogy figyelem az elejtett félmondatokat, cselekvéseket, és abból próbálom kitalálni, hogy mire vágyik az illető, vagy éppen mi lenne hasznos neki - ez általában karácsonykor működik így -, vagy valamilyen központi téma köré rendezem az ajándékokat - ez meg az ilyen szülinap-névnap-torlódások alkalmával fordul elő, mint most is. Ilyenkor kiválasztok egy témát, és ehhez kapcsolódva választok ajándékot mindenkinek. Mivel még a szülinapok/névnap előtt vagyunk, így most még nem árulok el semmi konkrétat, de az biztos, hogy most mindenki a testmozgás téma köré csoportosítva fog ajándékot kapni. 

Julcsinak meg kellett venni, mert neki eleve volt kívánsága is, ahhoz meg én kevés vagyok, hogy azt magam is elő tudjam állítani, a férjemnek viszont én alkotok... Az édesapám megint egy külön fejtörés, mert a maga 68 évével már nem sok mindenre vágyik - élete során már elég sok mindent elért és megszerzett, úgyhogy neki már nyugodtan lehet a vicces, és kevésbé hasznos kategória felé is elmenni. 

Ennek megfelelően a jövő héten kicsit késni fogok a posttal, nem a szokásos keddi megjelenéssel írok, különben nem tudnék fotót készíteni a kiscsaj bulijáról.

És hogy hol ebben a játék? 
  1. magában az ajándékban: mivel most éppen a testmozgás a téma, a mozgás már magában is játékra ingerlő dolog
  2. a közös programban: a szülinap/névnap úgysem múlik el játék nélkül
  3. a közös porgramban 2: az ajándékok, ha már testmozgásra hangolnak, szintén jó indokot adnak egy közös családi programra (miért ne mozghatna együtt az egész család?) 
  4. az elkészítésben: ilyenkor általában megosztom a család többi tagjával is, hogy mit szándékozom adni az ünnepeltnek, de a témát mindenképpen, így közösen lehet öltetelni is, meg aztán beszállni az elkészítésbe is. Julcsira pl. a díszítésben rendszeresen számíthatok, amit ő kreatív játéknak fog fel. 
  5. az előkészítésben: egy-egy szüli- és névnap nem csak az ajándékozásban merül ki. Ott van még a torta elkészítése, a terítés, csomagolás, stb. Ez csupa olyan dolog, amiben a gyerek is kiélheti magát, a kreativitását az ültető kártya készítésétől kezdve a szalvétahattyú hajtogatásáig, vagy éppen a tortakrémbe alkotott kép megrajzolásáig. Közben ismerkedik munkafolyamatokkal, anyagokkal, fejleszti a kézügyességét, a figyelemtartását, fókuszát, feladattudatát, stb. 
Te hogyan szoktál ajándékozni? Vannak Neked is taktikáid, trükkjeid a tömeges ajándékozásra? Oszd meg velünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése