2009. december 8., kedd

Kis karácsony vagy Nagy Karácsony...? 4. rész

Mi is fokozhatja még az ünnepi készülődést, emelheti a karácsonyvárás hangulatát?

Emberből vagyunk, így a gyerekeink is, hát élvezzük ki ezt minden téren! Így persze a sütés-főzés kellemes, illatos, ínycsiklandó kalandját is felsorakoztathatjuk mint játékos karácsonyváró, és családot összehozó időtöltést.

Képzeld csak el, mennyi játékosságnak, kreativitásnak adhat helyt, lehetőséget, amikor együtt próbáljátok kitalálni, hogy milyen formája, díszítése legyen a mézeskalács-sütinek, és aztán közösen megcsináljátok hozzá a karácsonyi habos kakaót is. Az igazi persze az lenne, ha ezek után még ki is lehetne vonulni egy tisztességes hócsatát vívni, és aztán visszajőve a kellemes melegre a mézeskalács-illat, meg a melengető forró kakaó fogad... Hmmmmm!

A habos kakaó nálunk így néz ki:

- tej
- méz
- cukrozatlan kakaópor
- őrölt fahéj
- vaníliarúd
- narancs reszelt héja
- néhány kocka étcsoki

Ezt mind egy edénybe rakom, majd lassan, kevergetés közben felforralom. Ha kész, akkor szűrőn keresztül bögrékbe merem (a fűszerek, meg a narancshéj miatt), a tetejére meg forralt tejből kevert habot teszek, arra meg némi őrölt fahéjat szórok, de ha úgy jobban ízlik, akkor kakaóport.

Mennyiségeket szándékosan nem írtam, tekintve hogy ez nálunk teljesen ízlés dolga.

Néhány meglepő tanulsága azért akadt számomra is az elején a közös sütés-főzésnek:

- a gyerekeim hihetetlenül élvezték kortól függetlenül
- a gyerekeim mind segítettek kortól függetlenül (sőt, legelhivatottabb kiskuktám a négy éves lányom volt)
- rengeteget nevettünk, amíg a mézeskalácsra szánt cukormázat sikerült ki- és eltalálni
- a Csilla-féle habos kakaónak olyan íze volt, mint a zselés szaloncukornak...:)

Sajnos nincs képem a saját mézeskalács-sütijeinkről, olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt rá alkalom, hogy képet is tudjak róla csinálni, ellenben mintának itt szeretném mindenki figyelmébe ajánlani a Míves mézes c. oldalt.



Azt hiszem, a képek az oldalon önmagukért beszélnek. (Nekem valamiért nem nagyítja ki rendesen a képet.) Ha Te is vagy ilyen ügyes, akkor használd ezeket a képeket mintának. Ha nem, akkor is próbálkozz, nagyon jó inspirációt nyerhetsz Erna oldaláról.

Nálatok is vannak kellemes, szép emlékek a családi legendáriumban közös sütés-főzésekről? Írd meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése