2010. május 13., csütörtök

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell...


Idén is országos körúton népszerűsítik a sport, és a mogás szeretetét, fontosságát a Nagy Sportágválasztó c. rendezvény szervezői.

Ezen a hétvégén, május 14-15-én az országban két városban, Budapesten és Dunaújvárosban lesznek sportesemények, ahol idős és fiatal egyaránt jóízűt mozoghat, és kiválaszthatja a sok, összesen 90 sportág közül a neki leginkább megfelelő mozgásformát.

Miért olyan fontos a rendszeres mozgás? Azért, mert az evolúció erre tervezett minket. A helyzet az, hogy természet anyánk roppant bölcsességgel a tízezer évekig(!) tartó életmódnak megfelelően alakította ki testünket és génjeinket olyannak, amilyenek. Azt viszont sajnos ő sem láthatta előre, hogy az az intelligencia, amit nekünk adott, az "csak" arra elég, hogy az életünket minél kényelmesebbé, é. civilizáltabbá tegyük, arra viszont már nem, hogy el is higgyük, ez lehet legalább olyan ártalmas, mint őseinkre nézve a barlangi medve, vagy a kardfogú tigris. Vagyis a szervezetünk még mindig arra a fizikai megterhelésre van optimalizálva, mint az őskorban, mi pedig mindetn elkövettünk eddigi fejlődésünk során, hogy ezzel szembemenjünk. Meg is van az eredménye, ezeket hívjuk most roppant eufémisztikusan civilizációs betegségeknek.

Hogy ennek sem mi, sem a gyerekeink ne legyenek kitéve, egyet lehet tenni: rendszeresen biztosítani szervezetünknek azt a mozgásmennyiséget, amit az evolúció beleprogramozott. Ha tanácstalan vagy, hol is kezdd, akkor keresd a Nagy Sportágválasztó rendezvényeit. Most éppen Dunaújvárosban és Budapesten.

Érezzétek jól Magatokat! Játsszatok, mozogjatok!

A rendezvénysorozatról bővebben itt olvashatsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése