2009. november 8., vasárnap

Üdv a fedélzeten!

Köszöntök minden kedves Olvasót!

Annyi gyerekneveléssel foglalkozó oldal, blog van manapság, hogy kicsit tartok is tőle, hogyan sikerül majd kitűnnöm közülük. A nagy tömegben azonban mégis az volt az érzésem, hogy a lényeg sikkad el. Ez volt az oka annak, hogy blogot indítottam.

Az én számomra ugyanis a lényeg az lenne, hogy a gyerekeket ne fejlesszük, ahogy az ma olyan divatos, hanem hogy felelős szülőként és pedagógusként megteremtsünk minden olyan feltételt, amely szükséges ahhoz, hogy a gyerek a maga tempójában fejlődhessen.



Gyanítom, lesz még olyan véleményem a téma kapcsán, amivel darázsfészekbe nyúlok. Bevallom, szándékosan akarok időnként provokatív lenni, ki akarom ugrasztani a nyulat a bokorból, azaz szeretném a lehető legtöbb véleményt megismerni - pro és kontra.

Üdvözlésként rögvest be is dobom az első ilyen témát, amit én a magam részéről egy mai társadalmi mítosznak - méghozzá téves társadalmi mítosznak - tartok. Mi a fenéért kell egy egyébként egészséges gyereket fejleszteni? Honnan veszik a bátorságot a fejlesztőházak, vagy játszóházak (melyik hogyan nevezi magát), hogy egészséges gyerekekről diagnózist készítsen? És honnan veszi a bátorságot ahhoz, hogy azt állítsa a szülőknek egy-egy ilyen játszóház, hogy "Kedves Szülő! Ha ide járatja a gyereket, akkor két héten belül ülni, állni, járni, beszélni fog?", amikor egy egészséges gyerek ezekre a megadott időszakokon belül amúgy is képes, ha kap egy kis ösztönzést? Bocs, de én ezt a szülők megtévesztésen alapuló megkopasztásának érzem. Vagyis átverésnek.

A szülő természeténél fogva a legjobbat akarja a gyereknek, ezért már kicsi korban próbálja felkészíteni a felgyorsult tempójú életre. De ennek tényleg a már óvodában elkezdett menedzserképzés a legjobb módja? És mikor játszik a gyerek? Mikor vezeti le a játékon keresztül a frusztrációt, gyakorol be a játékon keresztül (társadalmilag is elfogadható) viselkedésformákat, dolgoz fel konfliktusokat? Miért kell sok oviban már nagycsoportban iskolarendszerű foglalkozásokat tartani? (Én még elsőben sem tartanék ilyet szívem szerint, de ez majd egy másik "darázsfészek" lesz.)

Vagy nem egy szülő csak a saját idejét akarja pénzen megváltani az ilyen játszóházi foglalkozásokkal? Hogy így nyugtatgathassa a saját lelkiismeretét, hogy úgymond "a szakemberek ehhez jobban értenek"?

Sok kérdés vetődött fel bennem, hát tegyétek hozzá Ti is a Magatokét!

Te mit gondolsz?

1 megjegyzés:

  1. Üdv a fedélzeten!
    A téma tényleg darázsfészek. Felelős szülőként azt mondom, fejleszteni márpedig kell. Sajnos a mai közoktatás önmagában alkalmatlan, hogy sikeres életútra terelje a gyermekeinket. (A folyamatos pénzelvonások miatt javulást sem várhatunk) A családi háttér ezért nagyon meghatározó. A PISA felmérések kapcsán megállapították, hogy a gyermek kompetenciáját sokkal inkább meghatározza a családi háttér mint az iskola.
    Ezt a tényt ki- és felhasználva indult be a fejlesztési őrület. Én azt gondolom hogy a legtöbb, erre a területre szakosodott cég jó szándékú és valóban hasznos. Szükség van a jelenlétükre.
    A problémát abban látom, amikor a szülő, kellő ismeret nélkül elkezdi halmozni ezeket a "fejlesztéseket" vagy pedig egy dologgal letudja az egész kérdést.
    Szerintem a gyermek fejlesztése egy nagyon komplex feladat, és valahol ott kezdődik, amikor már teherbeesés előtt elkezdjük szedni a vitaminokat.

    Csiri

    VálaszTörlés